Adio "băieţi deştepţi": Hidroelectrica intră în insolvenţă
alte articole
Potrivit unei cereri înregistrate la Tribunalul Bucureşti, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a depus vineri cererea de intrare în insolvenţă. Tribunalul Bucureşti se va pronunţa în acest caz miercuri, 20 iunie, relevă agenţia Newsin.
Hidroelectrica acoperă anual aproximativ 30% din producţia internă de energie electrică, însă anul acesta, din cauzal secetei de la finalul anului 2012 şi din prima parte a lui 2013, compania a anunţat instituirea clauzei de forţă majoră. Hidroelectrica este controlată de Ministerul Economiei, fiind una dintre cele mai profitabile companii de stat din România.
La data de 18 mai, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu spunea că se doreşte aducerea contractelor încheiate de Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi" pe piaţa concurenţială, în urma negocierilor reuşindu-se eliminarea preţului fix din aceste contracte, adică "ceea ce nu s-a reuşit în 10 ani".
Conform datelor precizate de ministrul Chiţoiu, statul are de recuperat un miliard de euro de la "băieţii deştepţi", în condiţiile în care contractele încheiate cu Hidroelectriva vor fi considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anunţat apoi că renegocierea contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica se află în derulare. Rezultatele vor fi făcute publice imediat dup[ finalizarea negocierilor.
Investigaţiile realizate de Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană referitor la contractele Hidroelectrica vor mai dura cel puţin până la sfârşitul anului 2012. }n ceea ce priveşte sancţiunile maxime stabilite prin legislaţia naţională, acestea sunt de cel mult 10% din cifra de afaceri, a mai spus ministrul Bogdan Chiriţoiu.
Între timp, Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie asupra contractelor încheiate de Hidroelectrica. Astfel se va stabili dacă partenerii din contracte s-au înţeles între ei cu privire la preţul energiei. Lista firmelor investigate include companiile Alro Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT România şi EFT Elveţia.
Comisia Europeană a demarat şi ea o investigaţie în legătură cu aceste contracte, existând suspiciunea considerării acestora drept ajutoare de stat, din cauza preţului foarte mic precizat în documente.