Funeriu: Legea Educaţiei blochează accesul plagiatorilor la posturi universitare

Daniel Funeriu
Daniel Funeriu (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Cristina Boiangiu
22.09.2012

Consilierul prezidenţial pentru Educaţie, Daniel Funeriu, a declarat că Legea Educaţiei blochează accesul în posturi universitare pentru plagiatori. Declaraţia vine ca replică la afirmaţia premierul Victor Ponta care a spus că legea respectivă trebuie modificată pentru că nu promovează accesul la învăţământ al tinerelor cadre didactice.

"Îl informez pe Victor Ponta că Legea Educaţiei permite promovarea cadrelor didactice de calitate, după proceduri transparente. Legea educaţiei blochează accesul plagiatorilor, impostorilor şi celor care-şi falsifică CV-ul la posturi universitare, ceea ce îi deranjează pe Ponta şi pe prietenii săi. Lui Ponta şi colegilor de la USL le convine revenirea la legi care permit fraudatorilor şi impostorilor să promoveze. Simplul fapt că Victor Ponta a ajuns conferenţiar pe vechea lege ne arată că aceasta era greşită", a precizat Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, în mandatul căruia a fost adoptată Legea educaţiei.

Funeriu l-a mai criticat pe Ponta, spunând că "sute de cercetători români de top au refuzat să vină la Bucureşti la reuniunea bianuală a diasporei ştiinţifice, în semn de protest faţă de plagiatul lui Ponta, care afectează grav credibilitatea cercetării din România".

"Mă mir că mai sunt universităţi care îl lasă să le treacă pragul. După verdictul de plagiator al Universităţii din Bucureşti, orice universitate care îl acceptă în campusul ei este părtaşă la fraudă. E ca şi cum o bancă l-ar primi cu braţele deschise pe un hoţ", a mai afirmat Funeriu.

Ponta a cerut modificarea Legii Educaţiei

Legea educaţiei ar putea fi modificată până la sfârşitul acestui an pentru că are prevederi aberante care împiedică promovarea cadrelor didactice tinere, a declarat premierul Victor Ponta. Declaraţia a fost făcută după o întâlnire a premierului cu reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, la care a participat şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

"Universitatea de aici, ca şi toate universităţile din ţară, sunt afectate de acele prevederi aberante cuprinse în urmă cu un an şi jumătate, aproape doi ani, în Legea educaţiei, prevederi care împiedică, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice. Astă-seară am auzit şi aici ceea ce de altfel se întâmplă în mai toate universităţile româneşti - din cauza unei legi negândite şi promovate de un ministru şi de nişte oameni care habar n-aveau cum funcţionează învăţământul universitar în toată ţara - nu doar la Târgu Mureş, şi la Bucureşti, şi la Cluj, şi la Iaşi - de un an şi jumătate nu mai promovează profesori tineri, pentru că au fost puse condiţii de aşa natură încât să nu le îndeplinească nimeni", a spus Ponta.

Ponta a mai spus că aşteaptă schimbarea Legii educaţiei, urmând ca modificările să intre în vigoare începând cu anul viitor. El a precizat că posturile au fost blocate, iar avansările în grade didactice şi în posturi didactice sunt imposibil de realizat în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor