Lovitură dură pentru fermieri. România nu mai poate vinde bovine şi ovine statelor UE, decât pentru sacrificare imediată

Veste proastă pentru ţara noastră. România a primit interdicţia de a vinde animalele receptoare ale bolii limbii albastre, respectiv bovine, ovine şi caprine, către ţările membre ale Uniunii Europene, decât pentru sacrificare imediată, a transmis Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Vacă la păscut. (DAMIEN MEYER / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
11.10.2014

Veste proastă pentru ţara noastră. România a primit interdicţia de a vinde animalele receptoare ale bolii limbii albastre, respectiv bovine, ovine şi caprine, către ţările membre ale Uniunii Europene, decât pentru sacrificare imediată, a transmis Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), relatează Mediafax.

Reprezentanţii ANSVSA au explicat că restricţiile de circulaţie a animalelor ce pot fi afectate de boală au fost impuse în acord cu legislaţia europeană, care este foarte strictă în acest domeniu, România putând însă să exporte către ţările terţe care nu au dispus altfel, cum este cazul Iordaniei.

România va putea vinde către statele membre UE rumegătoare vii pentru sacrificare imediată, iar în ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu carnea şi alte produse de la aceste animale nu sunt restricţii.

În ceea ce priveşte comerţul intern cu bovine, ovine şi caprine, acesta se poate desfăşura fără restricţii, au mai informat reprezentanţii ANSVSA.

Potrivit datelor centralizate la 30 septembrie de ANSVSA, 21 de animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând 935 de animale din 158 de comune. Boala afectează animale din 23 de judeţe, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Buzău (248), Prahova (138) şi Vrancea (123). În Buzău sunt bolnave animale din 32 de comune, în Prahova, din 31, iar în Vrancea, din 19.

"Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 23 judeţe, este de 0,01%", a transmis ANSVSA.

Ţinând cont de evoluţia bolii limbii albastre în România şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat pe 22 august, în judeţul Buzău. Săptămâna aceasta au murit de boala limbii albastre cinci zimbri din Rezervaţia Haţeg-Silvuţ din judeţul Hunedoara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor