Congres extraordinar PSD. Social democraţii şi-au ales conducerea

Peste 4000 de social-democraţi s-au strâns la sala Palatului, pentru a alege conducerea centrală a partidului.
Congresul PSD, 18 octombrie 2015.
Congresul PSD, 18 octombrie 2015. (Facebook)

UPDATE: Congresul PSD s-a încheiat, după numărarea voturilor şi desemnarea conducerii. Poziţia doi în partid a fost câştigată de Valeriu Zgonea, cu 2582 de voturi.

Cei zece vicepreşedinţi bărbaţi, în ordinea descrescatoare a numărului de voturi sunt Dolineaschi Andrei, Negrescu Victor, Pop Georgian, Vulpescu Ioan, Bancioiu Nicolae, Tudose Mihai, Stefan Viorel, Simon Gheorghe, Vlase Petru Gabriel, Chirica Mihai.

Cele patru posturi de vicepreşedinte pentru femei au fost câştigate de Gabriela Firea (senatoarea care a depus plângere penală contra lui Băsescu pentru "şantaj"), primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu, Ecaterina Andronescu, stâlp al PSD şi urmărită penal în dosarul Microsoft, şi fostul ministru Doina Pana, făcută celebră de Ponta cu ocazia inundaţiilor din vara trecută.

UPDATE: Se pare ca Valeriu Zgonea va fi mâna dreapta a lui Dragnea. Conform Hotnews, acesta ar fi obţinut 2600 de voturi iar Constantin Nita, doar 1100.

UPDATE: preşedinte de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a adresat şi el delegaţilor la Congres, pledând pentru "o clarificare ideologică permanentă" în partid, şi adăugând că idealurile şi obiectivele Revoluţiei din decembrie '89 nu au fost, încă, pe deplin realizate şi trebuie reintegrate în gândirea programatică a PSD.

"Se impune o clarificare ideologică permanentă care să permită reintegrarea acestor teme, care au stat la originea apariţiei partidului nostru, în gândirea programatică a partidului. Este momentul reafirmării opţiunii de stânga a partidului", a declarat Iliescu.

UPDATE: Liviu Dragnea le-a cerut participanţilor la Congres să păstreze un moment de reculegere pentru victimele dictaturii comuniste.

”Vă rog să vă ridicaţi în picioare. Să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele dictaturii comuniste şi să cerem iertare românilor pentru că nu am făcut acest gest până acum. Noua conducere a PSD va sprijini rămânerea la guvernare, cu Victor Ponta, normal. Dar să vrea să rămână. Victor, să nu ne mai faci vreo nefăcută! O să te tăiem de la Facebook. Dar trebuie să privim şi dincolo de acest guvern. Azi vom vota o nouă conducere şi nu vreau să vă uitaţi pe bileţele”, a declarat Dragnea, citat de Realitatea.

Pintre cei care s-au ridicat în picioare în memoria victimelor comunismului a fost şi Ion Iliescu, invitat de onoare la Congres.

UPDATE: Invitat la Congresul PSD, reformator-"liberalul" Călin Popescu Tăriceanu a ţinut şi el un discurs, axat pe comentariiile sale obişnuite anti-justiţie.

Dosarele lui Victor Ponta, trimis în judecată (pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor n.r.) şi respectiv a lui Liviu Dragnea (condamnat, în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 n.r.) sunt mai degraba "politice", a declarat Tăriceanu, potrivit HotNews, iar condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea ar reprezenta un rezultat "pervers".

UPDATE: Liviu Dragnea a fost validat preşedinte PSD cu unanimitatea voturilor celor 4030 de delegaţi prezenţi la Congres. Hotărârea prin care Liviu Dragnea a fost ales preşedinte a fost prezentată de Florin Iordache.

"Vreau să îi multumesc lui Victor Ponta. Toate deciziile le-am luat împreună, şi bune, şi greşite. Sper că nu o să uit o seară de februarie 2010 când ne-am asumat nişte obiective. (...) Vreau să le mulţumesc miilor de membri de partid care m-au încurajat să candidez", a declarat Dragnea, reamintind că, la un moment dat, anul acesta, social democraţii au simţit că partidul este în impas, oamenii începând să îşi piardă încrederea în PSD.

UPDATE: Luând cuvântul la Congres, Victor Ponta care, reamintim, a renunţat la funcţia de preşedinte PSD după ce a fost pus sub urmărire penală în dosarul Turceni-Rovinari, le-a mulţumit colegilor că i-au dat, în 2010, şansa de a concura cu Adrian Năstase pentru "cel mai bun Guvern pe care l-a avut România, după '89."

Ponta a mai declarat că în 2010 a preluat partidul " înfrânt, dezamăgit, lipsit de speranţă" , "Băsescu era atotputernic" iar acum, în 2015, PSD are cel mai mare număr de primari, de preşedinţi de CJ, de consilieri, de senatori, de membri ai Guvernului.

"Nu am făcut lucrurile acestea singur. Timp de cinci ani şi jumătate a fost Liviu Dragnea şi îi mulţumesc pentru aceşti ani de partener loial, toate deciziile bune şi greşite le-am luat împreună. Vorbeam pe hol cu prietenul Oprişan, 5 ani de dictatură Ponta. El spune: Aoleo, să vedem ce vine”, a declarat Ponta.

"Ca să vină un guvern al altcuiva, este o trădare. Funcţia de prim-ministru este a dvs. Liviu ştie din prima zi că are mandatul meu pe masă", a mai precizat fostul lider PSD, citat de gandul.info.

UPDATE: În deschiderea Congresului, Liviu Dragnea, ales şef PSD cu voturile a 97% din membrii PSD, a fost "prezentat" sălii cu un: "Doamnelor si domnilor, domnul Liviu Dragnea!" Liderul social democraţilor s-a întors spre sală şi a făcut cu mâna, după care s-a interpretat Imnul Naţional.

După ce duminica trecută şi-au ales liderul suprem, în persoana lui Liviu Dragnea, social-democraţii îşi aleg astăzi şi vicepreşedinţii şi preşedintele executiv.

Peste 4000 de delegaţi social-democraţi din toată ţară au venit duminică în Bucureşti, pentru a alege conducerea centrală şi a- şi valida preşedintele ales, cu voturile a 97% dintre membrii PSD, pe Liviu Dragnea, relatează hotnews.

Organizat la Sala Palatului, Congresul PSD este programat să înceapă de la ora 11.00. Pentru cele 14 locuri de vicepreşedinţi (10 pentru bărbaţi şi 4 pentru femei), concurează 21 de persoane - 15 candidaţi şi 6 candidate, în timp ce pentru poziţia de număr 2 în partid, se bat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi un "challenger" de ultim moment, fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă, înscris în cursă pe motiv că "nu îi plac candidaturile unice".

Dragnea a anunţat că va vota cu Zgonea care, "pe hârtie", are susţinerea a 38 de filiale.
La Congres participă şi Ion Iliescu, preşedintele de onoare al partidului, precum şi fostul preşedinte al PSD, recent demisionatul Victor Ponta. De asemnea, printre invitaţii "de onoare" la congres, se numără Gabriel Oprea, aşezat chiar lângă Liviu Dragnea şi Victor Ponta, precum şi liderii ALDE - Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne