Picături de metal lichid vor revoluţiona nanomaterialele (Video)

Cercetătorii australieni au încapsulat picături de metal lichid într-un nano-strat izolator sau semiconductor, care ar putea fi folosit în electronică şi senzori industriali.

"'Bilele de metal lichid' pe care le-a dezvoltat echipa noastră se aseamănă cu rulmenţii, având proprietăţi fizice extraordinare", a declarat cercetătorul principal Vijay Sivan de la Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) într-un comunicat de presă.

"Ele pot suporta impacturile puternice fără a se dezintegra, pot tolera temperaturi ridicate, pot funcţiona ca sisteme semiconductoare sau conductoare - baza tranzistorilor - şi sunt compatibile cu micro- şi nano-sistemele fluidice.

"Posibilităţile acestei noi platforme sunt uimitoare şi aşteptăm cu nerăbdare să explorăm potenţialul "bilelor de metal lichid" într-o gamă de aplicaţii."

Cercetătorii au acoperit cu nanoparticule picăturile selectate, creând "picături" inaderente şi de durată.

"Această abordare simplă depăşeşte limitele impuse de picături şi de metalele lichide şi înseamnă că putem folosi o gamă largă de materiale, de la produse izolatoare până la produse semiconductoare şi extrem de conductoare", a spus Sivan.

"Ideea de a construi dispozitive electronice lichide, bazate pe picături de metal lichid, este unică, deoarece acestea nu numai că se pot deplasa şi forma dispozitive electronice improvizate, dar pot produce, de asemenea, câmpuri puternice în jurul lor.

"În cazul aplicaţiilor de detecţie, aceste bile sunt cele mai sigure alternative la senzorii grei din metal pe baza de mercur, iar proprietăţile lor termice de conducere sunt fascinante şi trebuie investigate în continuare."

Constatările au fost publicate în Advanced Funcţional Materials pe 14 ianuarie.