Piaţa instrumentelor de scris a crescut în perioada iulie-septembrie cu 3%
alte articole
Piaţa de instrumente de scris a înregistrat în iulie - septembrie o creştere de 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 12 milioane lei, în urma vânzărilor din hypermarket-uri şi magazinele tip cash&carry, potrivit unui studiu realizat de GfK Retail and Technology.
În funcţie de volum, piaţa instrumentelor de scris a sporit în intervalul menţionat cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit studiului, lunile de "back to school" reprezintă cea mai favorabilă perioadă a anului pentru producătorii de instrumente de scris, cererea pentru rechizite crescând aproape exponenţial.
"Nu este neglijabilă nici creşterea valorică a vânzărilor, indicând o piaţă mai profitabilă decât cea din 2011, o veste bună pentru producătorii instrumentelor de scris care văd acum roadele investiţiilor în activităţile de marketing şi promovare", a declarat Ileana Tîlvan, Client Service GfK Retail and Technology România.
Studiul mai arată că structura în volum a pieţei a rămas similară anului trecut: instrumentele de scris (pixuri clasice, stilouri, creioane grafit şi mecanice, rollere si finelinere) ocupă 50% din total piaţă, ele fiind urmate de categoria instrumentelor de colorat (creioane colorate, carioci şi creioane cerate), cu o pondere de 44% din totalul pieţei instrumentelor de scris în perioada "back to school" în 2012.
"Analizând creşterile în volum şi valoare din perioada analizată comparativ cu anul anterior, categoriile "de succes" sunt instrumentele de colorat, cu o creştere de 4% în volum şi 14% în valoare, urmate de instrumentele de scris, care au înregistrat creşteri de 1% în volum şi 2% în valoare", se menţionează în raport.
Cea mai mare creştere de preţ pe bucată în perioada premergătoare începerii şcolii în 2012 a fost vizibilă în cazul produselor de corectat textele scrise, şi anume 11% faţă de 2011, ceea ce justifică şi scăderea semnificativă în volum a acestei categorii – 15%. Creioanele cerate au reprezentat segmentul cu cererea cea mai mare dintre toate cele 13 segmente, astfel încât au avut creşteri de 35% în volum şi 40% în valoare.
Pe locul al doilea în topul celor mai solicitate instrumente de scris se află creioanele colorate, cu creşteri de 9% în volum şi 19% în valoare. Aceste creşteri sunt explicabile prin nevoia existentă pe piaţă înainte de începerea anului şcolar, care este mult mai accentuată decât în restul anului.
În săptămâna 9-15 septembrie 2012, sectorul instrumentelor de scris a înregistrat cele mai mari creşteri în volum şi valoare, comparativ cu celelalte săptămâni din perioada Back To School - aproape 2 milioane de bucăţi vândute - care au totalizat suma de 2,3 milioane lei.
Concluziile se bazează pe datele de vânzări colectate de la hypermarketuri si magazine tip cash and carry, date incluse în panelul de retail GfK Retail and Technology. Instrumentele de scris monitorizate sunt: pixuri clasice, carioci, creioane colorate, corectoare, creioane cerate, finelinere, stilouri, creioane grafit, text marker, markere, creioane mecanice, stilouri OHP, rollere.
Grupul GfK este una dintre cele mai mari companii de cercetare de piaţă din lume, cu peste 11.000 de experţi care se dedică zi de zi descoperirii de noi perspective asupra modului în care oamenii trăiesc, gândesc şi cumpără, în peste 100 de ţări.