Piaţa Constituţiei: Miting împotriva construcţiei care a aparţinut fostului ministru Valeriu Stoica
alte articole
Blocul care se ridică pe strada Carol Davila nr. 21 A din Capitală, deşi autorizaţia de construire este suspendată, este motivul pentru care locuitorii din zonă au decis să iasă în stradă pentru a atrage atenţia autorităţilor. Pe 9 ianuarie, între orele 12 şi 14, câteva zeci de locuitori din zona Cotroceni vor protesta în faţa Ministerului Dezvoltării şi vor cere să se ia măsuri împotriva constructorilor care au reluat recent lucrările la imobil. Locuitorii au relatat că au depus plângere la Inspectoratul de Stat în Construcţii, dar nu a venit nimeni la faţa locului.
“Constructorul a reluat lucrările pe 18 decembrie, fără bază legală. Noi nu avem nimic contra acelei construcţii, dar vrem ca ea să fie ridicată legală, lucru care nu este respectat, atât timp cât autorizaţia de construire este suspendată de instanţă. Am sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că nu ne-au pus la dispoziţie niciun act din care să rezulte că au o autorizaţie valabilă. Deşi am făcut sesizare pe 20 decembrie, până acum nu a venit nimeni să vadă ce s-a întâmplat. Vrem să aducem la cunoştinţa Ministerului Dezvoltării ce se întâmplă acolo, iar dacă nu vom fi ascultaţi, vom merge la Guvern”, a declarat, pentru Epoch Times, Ion Vasilescu, unul dintre locuitorii din zonă.
La Secţia 17 de Poliţie a fost depusă o plângere penală împotriva constructorului clădirii, care a aparţinut iniţial fostului ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica. El a vândut partea sa, după ce a început scandalul legat de autorizarea clădirii.
Locuitorii din zonă susţin că autorizaţia de construire a clădirii a fost obţinută ilegal şi au cerut în instanţă suspendarea şi apoi anularea actului respectiv. Deocamdată, au obţinut ca autorizaţia să fie suspendată.
“Noi avem un proces pentru anularea autorizaţiei, însă am depus cererea pe 4 mai 2012 şi am primit primul termen pe 7 iunie 2013. Până atunci rămâne valabilă suspendarea autorizaţiei obţinută de Florin Pârvu pe 30 mai 2012. Lucrările nu mai puteau fi continuate fără o autorizaţie valabilă”, a declarat, pentru Epoch Times, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.
Chiar dacă se va termina construcţia respectivă, nu se va putea face recepţia finală, iar cei care se vor muta acolo nu vor putea încheia contracte pentru utilităţi, în lipsa unei autorizaţii de construire valabile, a precizat Nicuşor Dan.
Demersuri în instanţă
Autorizaţia de construire pentru imobilul din strada Carol Davila nr. 21 A a fost suspendată prin sentinţa Tribunalului Bucureşti pronunţată pe 30 mai 2012 în dosarul 6935/3/2012.
Decizia a venit la aproape patru ani de la începerea proiectului de construire a imobilului. În 2008, Valeriu Stoica, Cristiana Salomie şi firma Euro Grup Intertrade SRL (aparţinând lui Marius Locic) s-au asociat cu Marius Locic şi cu firma S.C. Locic Imobiliare SRL. Ultimii doi se obligau să construiască pe suprafaţa totală de 1300 mp un bloc de şapte etaje, apartamentele şi birourile din acesta urmând a fi împărţite de cei cinci, informează Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Tot în 2008 a început semnarea de antecontracte de vânzare-cumpărare cu persoane fizice care au dorit să achiziţioneze locuinţe în viitorul imobil.
Pe 13 octombrie 2009, primarul sectorului 5 a emis autorizaţia de construire nr. 611-D pentru imobil, care a fost ulterior suspendată. Actul a fost atacat în instanţă de unii dintre vecini şi de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pe motiv că este ilegală pentru că prevede două etaje mai mult decât este trecut în PUZ-ul (n.r. planul urbanistic zonal) zonei, se referă la ocuparea la sol a 90% din teren faţă de 70% cât este în PUZ-ul etc. Motivele au fost prezentate instanţei şi se aşteaptă o decizie de la instanţă privind anularea acesteia.
Pe 6 martie 2012, Tribunalul Bucureşti a suspendat pentru prima dată autorizaţia de construire, la cererea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, însă la recurs a pierdut. Ulterior, unul dintre vecini a obţinut, la rândul lui, suspendarea autorizaţiei, măsură care valabilă şi în prezent.
Prima oară, lucrările au fost oprite pe 20 martie 2012, înaintea unui miting planificat în faţa Ministerului Dezvoltării, după ce anterior nu se luase nicio măsură.