Staţiuni în Egipt: Hurghada

Hurghada, Egipt
Hurghada, Egipt (Aligatorek/Commons.wikimedia.org)

Staţiunea Hurghada, considerată veteranul turismului egiptean, se situează de-a lungul coastei Mării Roşii. Mai exact, Hurghada se prezintă ca un şirag de hoteluri de-a lungul litoralului, cu o poziţionare extrem de favorabilă pentru turişti. Chiar şi atunci când Egiptul era departe de evoluţiile turistice, Hurghada deja primea primii săi oaspeţi, etalându-şi nisipurile aurii şi patrimoniul arhitectural.

Astăzi a devenit un important centru turistic modern în plină expansiune, înconjurat de un lanţ dens de orăşele-hoteluri, care ameninţa să se transforme în staţiuni independente.

Din punct de vedere teritorial, Hurghada poate fi împărţita în 3 zone: Downtown (El Dahar) este partea antică - aici au loc majoritatea excursiilor şi activităţilor culturale; partea modernă, axată pe infrastructură şi divertisment o reprezintă zona Sekkala, şi partea propriu-zisă a Noii Hurghade - El Korra Road, care se întinde pe o lungime de circa 40 de kilometri.

Staţiunea dispune de tot arsenalul ce face viaţa unui turist confortabilă şi fără griji: plaje curate, valuri de mare, baruri, restaurante, discoteci, centre de divertisment şi excursii la monumente antice.

Principalul atribut al Hurghadei îl constituie de fapt preţurile sale scăzute. Aici vă puteţi relaxa nu mai rău decât la oricare altă staţiune, făcând economii considerabile. Clima subtropicală, cu ierni blânde şi veri toride favorizează vizitele turiştilor dornici de soare şi căldură pe tot parcursul anului. În timp ce Europa se înfăşoară în eşarfe calde şi paltoane, Egiptul continuă să se bucure de viaţă pe şezlonguri sub un strat gros de cremă solară. În perioada "rece", temperatura se ridică până la 25 de grade, iar vara rareori coboară sub 35.

Condiţiile naturale au dictat şi principala specializare a staţiunii – recreerea în apă. Surfing, windsurfing, schi nautic, barcă cu fund de sticlă, barcă cu motor, scufundări, catamaran, kite surfing, pescuit, navigaţie, snorkeling şi alte activităţi în Hurghada nu permit vizitatorilor să se plictisească.

Un alt obiectiv, imposibil de refuzat - fantasticul diving în Marea Roşie. În locurile devenite deja un cult pentru scufundări, cum ar fi Reef Carless, Hamden, Marele şi Micul Giftun, Ramada Abu, Fanadir Reef pot fi întâlnite nu numai ţestoase, delfini, anghile şi pisici de mare, dar şi stele de mare, rechini-balenă, baracude, sute de peşti tropicali şi corali de toate culorile posibile. De-a lungul litoralului sunt amplasate centre de diving, care oferă cursuri speciale, instructori, bărci şi echipamente.

Un alt punct major de atracţie sunt plimbările pe cămile sau jeep-uri prin deşert. Majoritatea turiştilor nu pot refuza plăcerea de a se aventura în fantasticele călătorii în lumea nisipului fierbinte. La fel cum mulţi nu pot renunţa la minunatele excursii prin Hurghada. Oraşul nu dispune de foarte multe monumente arhitecturale, în schimb ele toate merită o examinare aprofundată. Din acestea fac parte Biserica Coptă şi moscheea Abdulhasana - una dintre cele mai mari din Egipt. Aici ar fi bine de menţionat de asemenea mănăstirile Sf. Pavel şi Sf. Antonie, care se află departe de periferiile oraşului, dar care, în mod oficial, aparţin Hurghadei.

De asemenea, e de remarcat şi palatul "1001 de nopţi" - centru de divertisment, care şi-a dobândit titlul de obiectiv turistic. Acesta găzduieşte spectacole şi programe tematice, spectacole de dans, deţine un lanţ de restaurante şi alte activităţi de agrement. Un alt punct de atracţie al Hurghadei este fântâna care cântă. Timp de jumătate de oră, jeturile de apă încântă publicul prin fuziunea de muzică, mişcare şi lumină.

Iubitorii de faună subacvatică au ocazia să admire ineditele exponate ale Muzeului Mării Roşii şi parcul acvatic local.

Hurghada dispune de asemenea şi de magazin duty-free, astfel încât mulţi turişti vor adăuga la lista planurilor de vacanţă şi nelipsitele cumpărături.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură