Philip Morris acuzat de practici de lobby împotriva membrilor Parlamentului European
alte articole
Concernul american Philip Morris, mare producător mondial de ţigari, a întocmit o arhivă ce conţine dosarele unor membri ai Parlamentului European pentru a încerca să le influenţeze voturile şi a-i determina să facă lobby în favoarea industriei tutunului, informează ziarele La Vanguardia şi El Mundo.
Potrivit ziarului francez Le Parisien, care a publicat extrase în exclusivitate, în acest fişier apar numele a 74 de deputaţi francezi în dreptul cărora sunt menţionate opiniile lor privind consumul de tutun şi acţiunile ce pot fi întreprinse pentru a-i putea determina să voteze în favoarea industriei.
În dosarul întocmit unei europarlamentare se poate citi, de exemplu: 'Opozantă ferventă a industriei tutunului. Este necesar să-i fie urmărite îndeaproape eventualele iniţiative antitutun. Refuză să se reunească cu industria'.
Concernul trece în aceste dosare, care datează din 2012 şi 2013, o culoare în dreptul fiecărui deputat în funcţie de urgenţa de a se întâlni cu el. Actualul ministru al agriculturii, Stephane Le Foll, care a fost europarlamentar timp de mulţi ani şi care figurează în aceste dosare, a declarat ziarului Le Parisien, că aceste documente reprezintă o 'atingere adusă libertăţilor publice'. 'Philip Morris trebuie să dea explicaţii', a precizat ministrul.
Potrivit Le Parisien, producătorul mondial de ţigări avea la dispoziţie un buget de 550.000 de euro repartizaţi între cei 161 de 'lobbişti' pentru a organiza 'evenimente'.
Preşedinta Comitetului Naţional împotriva Tabagismului din Franţa, Emmanuelle Beguinot, a considerat necesar să clarifice destinaţia reală a acestor bani, ca urmare a posibilităţii de a servi la cumpărarea de voturi, deşi ziarul precizează că în informaţiile dezvăluite 'nu apare nicio urmă de corupţie'.
Potrivit ziarului francez, scopul 'lobby-ului' tutunului ar putea fi amânarea votului privind înăsprirea condiţiilor de vânzare a ţigărilor, prevăzut pentru 9 octombrie, după ce a fost amânat deja cu o lună. Obiectivul ar putea fi amânarea votului după alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, este de părere Le Parisien.
Normele europene pretind ca parlamentarii europeni să fie informaţi de existenţa acestor documente, totuşi mai mulţi europarlamentari contactaţi de ziarul francez au asigurat că nu ştiu nimic despre aşa ceva.