Angela Merkel devine, pentru a treia oară, Cancelar
alte articole
"Merkel mai puternică decât oricând", titrează presa germană, după ce Angela Merkel a câştigat triumfător alegerile legislative germane de duminică, devenind, pentru a treia oară, cancelar al Germaniei, performanţă atinsă de-a lungul istoriei Bundestagului, doar de Helmut Kohl şi Konrad Adenauer.
"Învingătorul este un cuvânt masculin, Angela Merkel a inventat versiunea feminină", salută cotidianul bavarez Süddeutsche Zeitung victoria dnei Merkel, remarcând faptul "că partidul CDU al cancelarului chiar a flirtat cu majoritatea absolută în Bundestag, camera inferioară parlamentului german."
Peste 60 de milioane de germani s-au prezentat la urne, respectiv 71,5% din populaţia cu drept de vot a ţării.
Partidul Conservator al doamnei Merkel a obţinut 41,5% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale provizorii, fiind la un pas de majoritatea absolută în Bundestag. Majoritate "ratată" de eşecul partidului liberal FDP, partenerul cancelarului Merkel în coaliţia care şi-a încheiat mandatul, care, la aceste alegeri, pentru prima oară în istoria RFG nu a întrunit pragul de 5% din voturi necesar şi nu va fi reprezentat în Bundestag.
Pentru o guvernare "fără emoţii" Merkel va încheia, cel mai probabil, cred analiştii, o alianţă cu social democraţii (SPD), care au obţinut 25,7%.
Presa germană atrage atenţia şi asupra rezultatelor obţinute de partidul anti-euro, Alternative fur Deutschland, care a obţinut în jur de 4,8% din voturi, la doar opt luni de la crearea sa, ceea ce spune multe despre amploarea pe care îl ia euro-scepticismului printre nemţi.
Primul preşedinte european care a felicitat-o pe noul cancelar al Germaniei a fost Francois Hollande, care a invitat-o pe dna Merkel la Paris "imediat ce guvernul va fi format pentru a pregăti termenele viitoare".
În timpul convorbirii telefonice "de felicitare", Hollande şi cancelarul german "şi-au exprimat dorinţa de a continua să lucreze neobosit la apropierea dintre Franţa şi Germania şi de a continua cooperarea lor strânsă pentru a răspunde noilor provocări ale construcţiei europene", potrivit unui comunicat al oficialilor francezi.
Şi preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a felicitat-o duminică seară pe dna cancelar Angela Merkel pentru triumful partidului său în alegeri, insistând asupra rolului Germaniei în construcţia europeană, informează AFP.
"O felicit pe Angela Merkel pentru rezultatele alegerilor" în care partidul ei a obţinut 42,5% din voturi, potrivit estimărilor"a scris Van Rompuy într-un comunicat citat de Agerpres.
"Am încredere în faptul că Germania, cu noul ei guvern, va continua angajamentul şi contribuţia sa în construcţia unei Europe paşnice şi prospere în slujba tuturor cetăţenilor săi", adaugă el.
"Aştept cu nerăbdare să continui colaborarea mea cu Angela Merkel", care ar putea guverna pentru un al treilea mandat pe baza unei majorităţi absolute în Bundestag, a mai declarat Van Rompuy.
Angela Merkel a salutat "super rezultatul" din alegerile de duminică şi a promis "patru ani de succes" pentru Germania
"Împreună vom face totul pentru ca cei patru ani care urmează să fie patru noi ani de succes pentru Germania", a declarat Merkel, în timp ce partidul său este posibil să fi obţinut majoritatea absolută în Bundestag.
Pentru mulţi nemţi, Merkel " a devenit un fel de mamă a naţiunii", apreciază politologul Oskar Niedermayer. "Ea încarnează numitorul comun al muritorilor (...) şi apără interesele germane" în criză. "Mutti" (Mama) o numesc votanţii ei, cărora siguranţa de sine şi calmul cancelarului le oferă "un sentiment de siguranţă în furtuna europeană."
Reacţii negative la alegerea lui Merkel
Siguranţa şi confortul pentru Germania ar putea însă însemna austeritatea pentru multe alte ţări UE, se tem mulţi europeni.
În timp ce nemţii sărbătoreau victoria dnei Merkel, pe străzile din Lisabona sau Madrid "au înflorit" portrete ale Angelei Merkel cu mustaţă de tip Hitler sau sloganuri precum "Merkel nazistă, afară!", informează Mediafax.
Grecii, greu loviţi de austeritate şi datori vânduţi Troikăi în cadrul căreia Germania are un cuvânt greu de spus, o acuză pe Merkel "că vrea să îngenuncheze Grecia pentru a o spolia mai bine".
Merkel, desemnată de Forbes "cea mai puternică femeie"a lumii pentru a şaptea oară în cei opt ani de mandat, i-a asigurat însă pe greci "că Berlinul nu încearcă să exercite vreo formă de hegemonie asupra Uniunii Europene. Dar că nu ne-am afla în acest punct dacă toată lumea ar fi strâns cureaua aşa cum a făcut prima economie a zonei euro.", o citează pe dna Merkel Mediafax.
Cariera Angelei Merkel
Angela Dorothea Merkel, născută Kasner, are vârsta de 59 de ani şi este născută la Hamburg. A crescut în fosta Germanie comunistă (RDG). Tatăl său a fost pastor luteran şi mama profesoară de latină şi engleză.
Regimul sub care a crescut a modelat personalitatea dnei Merkel, crede biograful Gerd Langguth, care o prezintă pe cancelar ca "un sfinx", care a învăţat din anii petrecuţi în dictatura est-germană "să îşi ascundă opiniile."
Şi-a început cariera ca adjunct al purtătorului de cuvânt al primului Guvern al RDG ales democratic. A fost remarcată de Helmut Kohl în 1990, care i-a alocat două portofolii ministeriale, Mediu şi Femei.
Începând din anul 2000, Merkel este preşedinta partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU). Merkel a fost propulsată la conducerea partidului de un scandal de finanţare ocultă a CDU, căruia i-a căzut victimă chiar mentorul lui Merkel, Helmuth Kohl. Merkel a fost primul dintre apropiaţii cancelarului care s-a dezis de acesta şi a cerut continuarea investigaţiilor. După prăbuşirea lui Kohl, Merkel este aleasă în 2000, preşedinte al partidului. Devenea, astfel, prima femeie din Germania în fruntea unui partid parlamentar.
La alegerile din 2005, Merkel a fost aleasă ca membră a parlamentului german, reprezentând electoratul unei circumscripţii electorale din landul Mecklenbrug - Pomerania Inferioară.
De-a lungul anilor, Merkel a fost frecvent comparată cu fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher, supranumită "doamna de fier" ambele făcând parte din partide conservatoare şi având acelaşi stil forte şi dominator de a guverna.
Un jurnalist a întrebat-o la un moment dat pe Merkel dacă se consideră "dură". "Să spunem doar că sunt tenace", a răspuns dna Cancelar.
Merkel a devenit cancelar al Germaniei, pentru prima oară, în 22 noiembrie 2005 fiind numită în funcţie cu 397 de voturi pentru, 212 împotrivă şi 12 abţineri.
Al doilea mandat de cancelar al Angelei Merkel a început în 2009, Merkel fiind susţinută de coaliţia guvernamentală formată din fracţiunea CDU/CSU ("Uniunea creştină") şi FDP, liber-democraţii care în acest an nu au mai intrat în parlament.