Ministerul sud-coreean al Apărării: Phenianul ar putea desfăşura al 6-lea test nuclear în orice moment

Este posibil ca Phenianul să desfăşoare cel de-al şaselea test nuclear, precum şi un test suplimentar al unei rachete balistice intercontinentale, a declarat luni Ministerul sud-coreean al Apărării Naţionale.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.08.2017

“Există posibilitatea ca Phenianul să-şi testeze un focos nuclear şi capabilităţile în domeniul rachetelor într-un test nuclear cu o putere mai explozivă”, a declarat ministerul sud-coreean în raportul prezentat Adunării Naţionale. “Poligonul pentru teste nucleare Punggye-ri din Coreea de Nord este întotdeauna pregătit să desfăşoare un test nuclear în orice moment”.

Perspectiva unui astfel de test a fost discutată în timpul unei întâlniri de urgenţă a Comisiei pentru Apărare a Adunării Naţionale, care a fost convocată vineri seară după ce Phenianul aparent a testat pentru a doua oară o rachetă balistică intercontinentală.

Ministrul sud-coreean al Apărării, Song Young-moo, a declarat că Seul şi Washington discută despre desfăşurarea temporară a patru lansatoare suplimentare pentru sistemul american de apărare antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) amplasat parţial pe teritoriul Coreei de Sud. Ordinul pentru această suplimentare a fost dat recent de către preşedintele Moon în timpul unei întâlniri a Consiliului pentru Securitate Naţională.

Dar, în ciuda ordinului, guvernul sud-coreean a precizat că decizia finală a amplasării depline a sistemului THAAD va fi luată după finalizarea unui studiu privind impactul sistemului asupra mediului înconjurător. Partidele din opoziţie au criticat imediat condiţionarea, susţinând că guvernul ar trebui să amplaseze “imediat şi complet” sistemul, pe fondul unor temeri tot mai profunde legate de securitate.

“O amplasare temporară înseamnă că guvernul este determinat să asigure legitimitatea procedurală şi că decizia sa finală va fi luată pe baza rezultatelor evaluării impactului asupra mediului”, a afirmat Song.

“Dacă cetăţenii sunt îngrijoraţi (în legătură cu amplasarea sistemului THAAD), acesta poate fi retras”, a adăugat el.

Dar, ministrul şi-a exprimat încrederea în siguranţa sistemului antirachetă, respingând posibilele riscuri pentru sănătate asociate cu valurile electromagnetice emise de radarul cu care este dotat THAAD.

O baterie THAAD este alcătuită din şase lansatoare, dar numai două au fost instalate şi sunt în stare de funcţionare în Coreea de Sud, în timp ce celelalte 4 au fost puse la păstrare la o bază militară americană din ţara asiatică.

În acelaşi timp, Song a declarat că este “prea devreme pentru a spune” că Phenianul şi-a asigurat capabilităţile de reintrare în atmosferă pentru programul său de rachete balistice intercontinentale. Coreea ce Nord a susţinut că, de la testul precedent din 4 iulie, a fost verificată cu succes reintrarea în atmosferă a unui focos încărcat pe o rachetă.

În ciuda provocărilor continue, Song a declarat că ţara sa va continua să urmărească dialogul cu Phenianul şi, în acelaşi timp, să impună sancţiuni împotriva regimului comunist nord-coreean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor