Phenianul fură schiţe pentru nave de luptă şi submarine sud-coreene
alte articole
Publicaţia sud-coreeană Dong-A Ilbo, citându-l pe politicianul din opoziţie Kyeong Dae-soo, a afirmat că 60 de documente militare secrete s-au aflat printre cele 40.000 de documente furate în aprilie 2016 în cadrul unui atac cibernetic asupra companiei sud-coreene Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Co.
Navele de luptă dotate cu sisteme Aegis şi submarinele sud-coreene sunt esenţiale în planurile de atac preventiv împotriva Coreei de Nord. De asemenea, navele sunt echipate cu rachete balistice.
Documentele includ informaţii privind tehnologia de construcţie, schiţe, informaţii privind sisteme de arme şi evaluări de nave şi submarine.
Kyeong a declarat publicaţiei că a fost informat despre atac de către Ministerul sud-coreean al Apărării.
Coreea de Nord îşi dezvoltă capabilităţile cibernetice, în condiţiile în care sancţiunile internaţionale şi economia sa deficitară au îngreunat efectuarea de investiţii în capabilităţile militare convenţionale.
Regimul comunist nord-coreean a fost acuzat că a hackuit totul, de la Sony Corp până la bitcoin şi alte criptovalute.
Phenianul a fost chiar acuzat de hackuirea NHS (Sistemului Naţional de Sănătate din Marea Britanie), lucru pe care îl neagă.
Agenţia oficială nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a precizat: “Am spus foarte clar că RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) nu a avut nicio legătură cu atacurile cibernetice”.
Noile acuzaţii au apărut după ce, la începutul acestei luni, s-a raportat că hackeri nord-coreeni au furat planuri ultra-secrete americane privind războiul din Peninsula Coreeană.
Datele furate au inclus, de asemenea, informaţii privind un complot pentru “decapitarea” dictatorului nord-coreea Kim Jong-un.
Rhee Cheol-hee, un parlamentar sud-coreean, a afirmat că Phenianul a pus acum mâna pe cele mai noi planuri de luptă concepute de Coreea de Sud şi SUA, conform agenţiei sud-coreene de ştiri Yonhap.
Phenianul a negat responsabilitatea pentru noul atac cibernetic, criticând Seulul pentru “inventarea” de acuzaţii privind atacuri online.
Planurile furate coincid cu decizia Coreei de Nord de a-şi amplifica retorica şi de a testa şase rachete în acest an, inclusiv o rachetă nucleară despre care Phenianul a precizat că ar putea lovi Coasta de Vest a Statelor Unite.
Parlamentarul rus Anton Morozov, care a vizitat Phenianul la începutul acestei luni, a declarat că Nordul deţine o rachetă balistică ce va fi capabilă să lovească teritoriul american după ce va fi modernizată.
Morozov a adăugat că regimul nord-coreean urmăreşte să mărească raza de acţiune a rachetelor sale balistice de la 3.000 la 9.000 de km, în acest caz putând să lovească teritoriul american Guam din Oceanul Pacific.
De asemenea, Morozov, care s-a îmbarcat într-o călătorie de trei zile în Coreea de Nord împreună cu alţi doi parlamentari ruşi, a afirmat în 27 octombrie că dictatorul Kim Jong-un pregăteşte lansarea unei alte rachete de rază lungă “în viitorul foarte apropiat”.