Coreea de Nord desfăşoară exerciţii pentru evacuări în masă şi pene de curent

Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Un exerciţiu rar pe tema evacuărilor în masă şi a penelor de curent a avut loc săptămâna trecută în Coreea de Nord, conform NK News, fiind citate “surse multiple”. Pregătirile pentru vremuri de război nu au fost vizibile în Phenian, dar au fost văzute în mai multe oraşe şi comune pe coasta estică a ţării. NK News şi “alte multe surse” au subliniat că acest tip de exerciţiu este “extrem de rar” în Coreea de Nord, adăugând că este greu de clarificat care este scopul său în contextul actual.

Chun In-bum, general-locotenent cu trei stele pensionat în armata sud-coreeană, a declarat: “Nu am auzit niciodată până acum de acest tip de exerciţiu în Coreea de Nord, dar nu sunt surprins. Ei trebuie să realizeze cât de serioasă este situaţia”. O “sursă” confidenţială a NK News a amplificat gravitatea situaţiei: “Nu am auzit niciodată ca exerciţii pe tema evacuării [în masă] să fi avut loc înainte”.

“Au avut loc exerciţii pe tema raidurilor aeriene în 2003, dar de atunci, nimic”, a precizat sursa, care a dorit să rămână anonimă. “Ar fi imposibil ca o evacuare în masă să nu fie observată”.

Exerciţiul nord-coreean pe tema pregătirii pentru război a avut loc în contextul în care Marina SUA plănuieşte să organizeze în următoarele câteva săptămâni un exerciţiu maritim extrem de rar – ce implică trei portavioane – în largul Peninsulei Coreene. Exerciţiul va coincide cu vizita de luna viitoare a preşedintelui american Donald Trump în Coreea de Sud, Japonia şi China. Acest exerciţiu maritim comun, primul de acest gen în ultimii 10 ani, este posibil ca urmare a unei rare confluenţe a programelor de desfăşurare a portavioanelor, conform Pentagonului.

Vinerea trecută, dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a relansat războiul cuvintelor când a precizat că SUA “ia măsuri criminale prin declanşarea unui război de agresiune”, potrivit mass mediei nord-coreene de stat.

Între timp, mulţi analişti consideră că Phenianul doreşte să lanseze cel puţin încă o rachetă balistică intercontinentală în viitorul apropiat, iar un diplomat senior din Phenian a avertizat joia trecută că ar trebui luată în considerare posibilitatea unui test nuclear atmosferic deasupra Oceanului Pacific. Un astfel de test va fi văzut de unele elemente ale conducerii din SUA ca un atac asupra teritoriului american.

Activităţile nord-coreene sugerează că ţara se pregăteşte pentru un răspuns cinetic al SUA dacă va fi efectuat un test nuclear sau dacă va fi lansată o rachetă balistică intercontinentală.

Separat, Pentagonul va desfăşura propriul său exerciţiu pe tema penelor de curent în SUA, în perioada 4-6 noiembrie. “Acest exerciţiu va începe cu un eveniment masiv de ejecţie de masă coronară (CME) care va afecta reţeaua naţională de electricitate, precum şi toate formele de comunicare tradiţională, inclusiv telefonia fixă, celulară, prin satelit şi conectivitatea la Internet”, a explicat Paul English, manager al Programului MARS al armatei americane.

În mod curios, un exerciţiu pentru un eveniment CME este, conform experţilor, foarte similar cu emiterea unui puls electromagnetic (EMP). Business Insider a publicat în weekend un articol cu titlul: “Uitaţi ce se va întâmpla în cazul în care Coreea de Nord va lovi SUA cu un EMP”.

Potrivit articolului, diverşi experţi au declarat recent Congresului SUA că un atac nord-coreean cu EMP asupra Statelor Unite ar putea elimina 90% din populaţia ţării. Nu există dovezi în ceea ce priveşte efectele atacurilor cu EMP, iar comunitatea academică consideră această afirmaţie ca fiind ridicolă. Articolul mai susţine că, chiar dacă Coreea de Nord ar lansa un astfel de atac, acesta nu va afecta sistemele nucleare ale SUA, care au măsuri de securitate împotriva EMP-urilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe