Poligonul nord-coreean de teste nucleare la un pas de o “catastrofă”. China îl avertizează pe Kim să oprească testele

Savanţii din Beijing consideră că poligonul de teste nucleare Punggye-ri din Coreea de Nord este instabil, doar o singură nouă explozie poate provoca distrugerea muntelui Mantap, sub care au fost desfăşurate toate cele şase teste nucleare nord-coreene.
Imagine generală a zonei care înconjoară centrul nord-coreean de testări nucleare Punggye-ri, districtul Kilchu, provincia nordică Hamgyo’g. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.10.2017

Un nou test nuclear ar putea provoca prăbuşirea muntelui, ceea ce ar duce la eliberarea de deşeuri radioactive şi potenţiala trecere peste graniţă, în China, aflată la doar 80 km distanţă de Punggye-ri, potrivit declarţaiilor savanţilor din Beijing.

La scurt timp după cel mai recent test nuclear nord-coreean, care a avut loc în 3 septembrie, cercetătorii Institutului de Geologie şi Geofizică din cadrul Academiei de Ştiinţe a Chinei au avertizat delegaţii Phenianului, în timpul unei întâlniri în Beijing, în privinţa acestui risc, potrivit publicaţiei chineze South China Morning Post.

Întâlnirea a avut loc cu două zile înainte ca ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong-ho să declare reporterilor la Adunarea Generală a ONU, în New York, că Phenianul ia în considerare testarea unei bombe cu hidrogen deasupra Oceanului Pacific.

Zhai Minggui, un geolog chinez care a organizat întâlnirea din 20 septembrie din Beijing, a declarat pentru South China Morning Post: “Aceasta este o problemă mare şi sofisticată ce necesită abordări multiple şi sistematice. Întâlnirea noastră a făcut parte din aceste eforturi”.

Delegaţia nord-coreeană a fost condusă de Lee Doh-sir, director al Institutului de Cercetare Geologică la Academia de Ştiinţe de Stat.

Un alt profesor chinez a declarat că Lee este un “geolog de top”, deşi nu a fost implicat în programul nord-coreean de dezvoltare a armelor nucleare.

Diverse surse au descris întâlnirea ca fiind “prietenoasă”, dar nu au dezvăluit alte detalii privind aspectele discutate.

Relaţiile dintre Coreea de Nord şi China s-au tensionat pe fondul planurilor agresive ale dictatorului nord-coreean Kim Jong-un de a crea propriile sale arme nucleare.

SUA a făcut tot mai multe presiuni asupra Beijingului pentru a-şi folosi influenţa în vederea calmării disputei dintre Washington şi Phenian.

China a declarat că va aplica cu stricteţe cele mai recente sancţiuni adoptate de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Coreei de Nord, care includ interzicerea importurilor de cărbune, textile şi fructe de mare nord-coreene, precum şi blocarea livrărilor de petrol către Phenian.

Coreea de Nord nu s-a mai implicat în nicio provocare cu rachete balistice sau arme nucleare de la mijlocul lunii septembrie.

În urmă cu câteva zile, a ieşit la iveală că Phenianul a trimis o scrisoare deschisă parlamentarilor australieni în care le-a cerut să nu îl susţină pe preşedintele american Donald Trump, mişcare despre care politicienii din Canberra au precizat că arată că sancţiunile economice aplicate împotriva regimului comunist nord-coreean funcţionează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor