Delegat nord-coreean la ONU: un război nuclear ar putea izbucni “în orice moment”

Phenianul doreşte o lume fără arme nucleare, dar un război nuclear ar putea totuşi izbucni din cauza ameninţării americane “extreme şi directe”, a declarat Kim In-ryong, vice-ambasador al Coreei de Nord la ONU. Separat, SUA aia în considerare potenţiale discuţii directe cu regimul nord-coreean.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
18.10.2017

Situaţia din Peninsula Coreeană “a ajuns într-un punct sensibil şi războiul nuclear ar putea izbucni în orice moment”, a declarat Kim comitetului de dezarmare din cadrul Adunării Generale a ONU.

“Întreg teritoriul SUA este în raza noastră de acţiune şi, în cazul în care SUA îndrăzneşte să ne invadeze teritoriul sacru chiar şi cu un centimetru, nu va scăpa de pedeapsa noastră severă în orice parte a globului”, a afirmat el.

Deşi exagerează în mod regulat atât în privinţa puterii, cât şi a razei de acţiune a arsenalului său nuclear, Coreea de Nord a desfăşurat şase teste nucleare începând cu 2006 şi se estsimează că rachetele sale balistice sunt capabile să lovească teritoriul american Guam. Eforturile internaţionale ale SUA, UE, Rusiei şi Chinei au făcut progrese mici în ceea ce priveşte suspendarea programului nord-coreean de arme nucleare şi rachete balistice.

Kim a declarat că ţara sa susţine “eliminarea totală a armelor nucleare” în întreaga lume, adăugând că, totuşi, cât timp SUA “ameninţă şi şantajează [Phenianul] cu arme nucleare”, Coreea de Nord nu se poate dezarma.

Remarcile lui Kim au avut loc după o declaraţie publicată de secretarul de stat american Rex Tillerson, care a precizat mass mediei americane că eforturile diplomatice pentru calmarea crizei vor continua să fie depuse “până va cădea prima bombă”.

Deşi Tillerson a făcut presiuni pentru găsirea unei soluţii diplomatice la acest conflict, alţi oficiali americani cheie au folosit un limbaj mult mai provocator. În luna august, preşedintele Donald Trump a promis că va răspunde ameninţărilor nord-coreene cu “foc şi furie” cum nu a mai văzut niciodată lumea.

Dar marţi, în timpul unei vizite în Japonia, John S. Sullivan, adjunct al secretarului de stat american, a indicat posibilitatea unor discuţii directe între Coreea de Nord şi SUA. În timp ce alte ţări, inclusiv China, au făcut apel la astfel de discuţii, SUA şi Japonia au ezitat să negocieze cât timp Phenianul continuă să îşi dezvolte programele de arme nucleare şi rachete balistice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor