Petru Macovei: Jurnaliştii din Moldova nu mai sunt siguri că îşi pot exercita meseria
alte articole
„Din păcate asta e realitatea pe care o trăim şi elementele astea sunt de fapt elementele unui stat poliţienesc care în Republica Moldova se consolidează tot mai mult şi mai mult. Nu vreau să fac pronosticuri până unde se va ajunge, dar sunt foarte pesimist în ceea ce priveşte presiunile pe care le vor face grupurile şi persoanele interesate, inclusiv de la guvernare, pentru a reduce la tăcere jurnaliştii incomozi, cei care influenţează la modul real opinia publică”, a declarat Petru Macovei în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.
Totodată, expertul a ţinut să sublinieze faptul că cei de la putere şi cei din structurile de forţă au înţeles foarte bine cât de multă putere pot avea jurnaliştii atunci când vin cu fapte concrete şi investigaţii pertinente, iar prin acţiuni de filare nu încearcă decât să reducă la tăcere, cel puţin să intimideze jurnaliştii de investigaţie, şi să-i facă să se gândească de zece ori înainte să spună/scrie ceva.
Mai mult decât atât, Macovei a fost şocat de reacţia şefului adjunct al Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, care în loc să se autosesizeze imediat după publicarea declaraţiilor persoanei implicate în urmărirea jurnalistei RISE Moldova, i-a recomandat acesteia din urmă să depună o plângere în acest sens, de parcă înregistrarea audio nu ar fi fost suficientă.
„Nu este primul caz, ne amintim că au fost multiple cazuri când în raport cu jurnaliştii s-au produs acţiuni vădit ilegale, cu probe, dovezi, martori şi poliţia a aşteptat o cerere depusă de jurnalişti dacă vor o investigaţie în acest sens, de parcă poliţia nu s-ar afla în serviciul comunităţii. Jurnaliştii din Republica Moldova anului 2018 nu mai sunt siguri să-şi exercite meseria pentru că legislaţia şi cei care sunt puşi de către stat prin mandatul care li s-a oferit să protejeze jurnaliştii nu o fac, din păcate”, a specificat Petru Macovei.