ONG-uri de media din RM: Atacurile partidului „Şor” la adresa jurnalistei de la Radio Orhei – inadmisibile

Manifestările agresive a reprezentanţilor partidului ”Şor” sunt o continuare a ameninţărilor pe care Ilan Şor le-a făcut în luna iulie la adresa jurnaliştilor, atenţionează ONG-urile de media.
Marina Tauber instigând la răfuială, Orhei 5.08.2018
Marina Tauber instigând la răfuială, Orhei 5.08.2018 (facebook.com/marina tauber)

Mai multe organizaţii neguvernamentale din domeniul media au cerut autorităţilor moldoveneşti să investigheze „comportamentul agresiv” al reprezentanţilor partidului „Şor” faţă de o jurnalistă a postului Radio Orhei şi au condamnat ”intoleranţa şi discursul de ură” al acestei formaţiuni politice.

De asemenea, ONG-urile de media semnatare ale unei declaraţii au cerut Ministerului de Interne şi Procuraturii R. Moldova să investigheze cazul şi să ia măsurile de rigoare faţă de persoanele care au instigat participanţii la manifestaţia de duminică de la Orhei împotriva jurnalistei Radio Orhei, împiedicând-o să-şi exercite meseria.

”Din imaginile video care au apărut pe reţelele de socializare se vede clar cum reprezentanta partidului „Şor”, primăriţa comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber, şi colegul său de partid Pavel Verejanu instigă participanţii la protest împotriva jurnalistei postului Radio Orhei, Tatiana Djamanov: „Ia – Djamanov, cu mătura!”, „Radio Orhei la gunoi!”, „Radio Orhei afară!”, „Du-te de aici!”. Înarmaţi cu mături, alţi manifestanţi au urmat îndemnul Marinei Tauber şi au îmbrâncit-o pe jurnalistă”, se arată în declaraţia ONG-urilor.

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul media au calificat cazul drept inadmisibil în relaţiile unui partid politic cu presa ţinând să atenţioneze că asemenea manifestări agresive nu au apărut pe teren gol, ci sunt o continuare a ameninţărilor pe care liderul formaţiunii politice „Şor” le-a făcut în luna iulie la adresa jurnaliştilor, în urma unui protest organizat la Chişinău. ”Solicităm partidului politic „Şor” să înceteze atacurile la adresa jurnaliştilor.”

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei notează că în ultima perioadă se atestă tot mai multe situaţii când jurnaliştii sunt intimidaţi şi ameninţaţi cu răfuiala fizică, acesta fiind un efect advers al politizării excesive a societăţii, dar şi al înrăutăţirii situaţiei democratice în R. Moldova.

Fostul bancher Ilan Şor găsit vinovat de prima instanţă de implicare în „furtul miliardului” a organizat mai multe demonstraţii împotriva PAS, PPPDA şi PLDM la Chişinău, acuzând formaţiunile pro-europene că ar vrea să-i închidă „magazinele sociale”, despre care oponenţii declară, la rândul lor, că ar fi folosite de acesta pentru cumpărarea alegătorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe