Petrom nu acceptă creşterea redevenţelor, vânzarea acţiunilor companiei este scoasă din acordul cu FMI
alte articole
Oficialii Petrom nu au fost de acord cu cererea Guvernului adresată companiei de a plăti redevenţe mai mari, astfel că vânzarea acţiunilor Petrom a fost scoasă din acordul cu FMI, au declarat, pentru NewsIn, surse din sector.
În acordul cu finanţatorii externi, Guvernul se angajase să vândă un pachet de 9,84% din acţiunile pe care le mai deţine la Petrom.
Executivul a încercat să facă acest lucru vara trecută, însă oferta a eşuat, pentru că nu au fost subscrise minimum 80% din acţiuni.
Oferta ar fi urmat să fie reluată în acest an, însă a fost scoasă din acordul cu FMI, pentru că oficialii companiei petroliere nu au acceptat mai multe cerinţe din partea Guvernului, potrivit surselor menţionate.
În principal, este vorba despre majorarea redevenţelor pentru producţia de petrol şi gaze, care, potrivit contractului de privatizare a Petrom, nu pot fi modificate unilateral până în 2014. Ele au rămas la nivelul din 2004.
În conferinţa de presă de la finalul ultimei vizite, la începutul lunii februarie, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat că liberalizarea pieţei gazelor, una dintre cerinţele Petrom, se poate realiza doar odată cu majorarea redevenţelor petroliere.
În România, Petrom extrage aproape toată producţia naţională de ţiţei şi jumătate din cea de gaze. Cealaltă jumătate din producţia de gaze a ţării este extrasă de Romgaz, companie de stat.
Duminică, în emisiunea “După 20 de ani” de la Pro TV, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a rupt orice legătură cu oficialii Petrom, catalogând politica acestei companii ca fiind imorală.
Băsescu a criticat profitul uriaş al Petrom de anul trecut, ca urmare a cotaţiilor ridicate ale ţiţeiului, care au generat preţuri mari la pompă.
Preşedintele a spus că nu este normal ca Petrom să argumenteze că preţul ţiţeiului este 120 de dolari pe baril pe piaţa internaţională, atâta vreme cât compania extrage petrol cu 16 dolari pe baril în România.