Lucian Bode susţine că nu se poate interveni în stabilirea preţului la produsele petroliere

Epoch Times România
27.02.2012

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, susţine că ministerul pe care îl conduce nu poate interveni în stabilirea preţurilor la produsele petroliere şi denunţă demersul Opoziţiei de a politiza subiectul scumpirii carburanţilor.

"Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, denunţă demersul Opoziţiei de a politiza subiectul scumpirii carburanţilor. Reamintim opiniei publice că, potrivit contractului de privatizare a pachetului majoritar de acţiuni a Petrom, semnat de către Guvernul Adrian Năstase, Ministerul Economiei nu poate interveni în stabilirea preţurilor la produsele petroliere. O astfel de pârghie de control nu a fost stipulată în contractul de privatizare. O renegociere a clauzelor contractuale de privatizare este imposibilă fără acordul părţilor", se arată într-un comunicat al MECMA transmis luni.

Contractul a preluat regula generală în materie contractuală, stipulând că acesta poate fi modificat, completat sau amendat numai printr-un instrument scris, cu acordul ambelor părţi, potrivit MECMA.

Preţurile produselor petroliere, inclusiv carburanţii, sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier pe piaţa liberă în funcţie de cerere şi ofertă. Aceste preţuri depind de mai mulţi factori cu funcţie variabilă, cum ar fi evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, a preţurilor externe ale carburanţilor şi a cursului de schimb leu/dolar, dar şi de calendarul de armonizare cu Uniunea Europeană a accizelor pentru produsele petroliere.

"Coroborarea acestor factori conduce la creşterea sau scăderea preţurilor produselor petroliere, dar asta nu înseamnă că o scădere a preţului ţiţeiului duce automat la scăderea preţului produselor petroliere dacă ceilalţi factori au o influenţă mai mare în stabilirea preţului", se mai spune în comunicat.

Copreşedintele USL, Victor Ponta, solicită Guvernului să se implice în scăderea preţului la carburanţi prin reducerea taxelor şi accizelor şi cere companiilor petroliere să manifeste la rândul lor solidaritate faţă de români.

“În ultimele zile preţurile la carburanţi în România au crescut, tendinţa care se constată şi la nivel internaţional şi care ar putea să dureze. Cer Guvernului să nu mai fie pasiv şi să se implice în gestionarea acestei probleme, având în vedere că peste 50% din preţurile la pompă sunt taxe şi accize. Avem resurse şi avem şi puterea de a decide ca presiunea pe cetăţean să fie mai mică. În plus, se impune o discuţie în legătură cu scăderea tarifelor de transport pe conductele Conpet (societate de stat, aflată sub influenţa Robertei Anastase - prin tatăl său) dar şi o eficientizare din punctul de vedere al costurilor şi al obligaţiilor de constituire a rezervelor strategice, unde organizarea precară a Ministerului Economiei face să crească costurile plătite până la urmă de consumatori", spune social-democratul, într-un comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor