Acţiunile Petrom au crescut la bursă cu 3,5%, la o jumătate de oră de la reluarea tranzacţiilor

Cotaţiile acţiunilor Petrom la bursă erau în creştere cu 3,5% la o jumătate de oră de la reluarea tranzacţiilor, pe fondul rezultatelor financiare record şi a anunţului privind descoperirea unor rezerve substanţiale de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre.
Sediu PETROM. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
22.02.2012

Cotaţiile acţiunilor Petrom la bursă erau în creştere cu 3,5% la o jumătate de oră de la reluarea tranzacţiilor, pe fondul rezultatelor financiare record şi a anunţului privind descoperirea unor rezerve substanţiale de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre.

Preţul acţiunilor Petrom era de 0,4038 lei/acţiune faţă de un preţ de deschidere de 0,3952 lei/acţiune, iar transferurile totalizau 2,93 milioane lei.

BVB a suspendat miercuri, la ora 12.26, tranzacţiile cu acţiuni Petrom, precum şi cu contracte futures şi produse structurate având ca suport acţiunile Petrom, în baza prevederilor Codului BVB privind asigurarea accesului egal la informaţie pentru investitori. Tranzacţiile au fost reluate la ora 13.45.

Până la suspendare, BVB înregistrase tranzacţii de 1,75 milioane lei cu acţiuni Petrom, iar cotaţiile erau în scădere cu 0,05%.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, şi OMV Petrom SA au confirmat miercuri o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre.

Potrivit OMV, Sonda Domino -1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 miliarde metri cubi. Lucrările de foraj au demarat la finele lui 2011 şi urmează să se finalizeze.

Sonda Domino -1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri şi este forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Operaţiunile de foraj au început la sfârşitul anului 2011 şi se desfăşoară în continuare. Se estimează că adâncimea totală a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 metri.

În noiembrie 2008, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. Cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia de date seismice 3D şi pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi în perimetrul Neptun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor