Petrolul sirian în mâinile Al Qaeda

In Siria, rebelii extremişti vând ţiţeiul micilor afacerişti locali, care produc apoi combustibil brut necesar pentru a asigura furnizarea de energie unui popor în luptă cu embargoul.
(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
26.05.2013

In Siria, rebelii extremişti vând ţiţeiul micilor afacerişti locali, care produc apoi combustibil brut necesar pentru a asigura furnizarea energiei necesare unui popor în luptă cu embargoul. Preocuparea comunităţii internaţionale şi a Uniunii Europene este din ce în ce mai mare, informează vineri ziarul La Stampa.

În haosul cauzat de războiului sirian, Al Qaeda este cea care aduce un rezultat important şi periculos în acelaşi timp, controlul asupra puţurilor de petrol din ţară. Jabhat al-Nusra, aliatul rebelilor apropiat terorismului islamic, a intrat foarte uşor în posesia instalaţiilor, care sunt situate în jurul oraşului Raqqa şi în întreaga regiune a Deşertului de Est, pentru un total de 308 mii de barili, potenţial care era gestionat anterior de către forţele lui Bashar al-Assad.

O strategie de afaceri, nu doar pentru veniturile obţinute din ea, dar şi de control al dinamicii economice şi sociale locale: rebelii extremişti, care îşi măresc zi de zi controlul în diferite zone ale ţării, vând ţiţeiul micilor afacerişti locali care, în rafinării improvizate în casă sau în grajduri, produc combustibilul brut necesar pentru a asigura furnizarea energiei unui popor chinuit de război şi embargouri. Un efect secundar al conflictului este creearea unor temeri în comunitatea internaţională şi Uniunea Europeană, care pe de o parte, sunt în favoarea unei relaxări a embargoului (inclusiv exportul de ţiţei produs în Siria), iar pe de altă parte vor să izoleze aliatul cel mai radical ale protestatarilor.

Situaţia este mult mai îngrijorătoare deoarece puţurile în cauză sunt situate în cele trei provincii din apropierea graniţei cu Irakul, şi anume Hasakeh, Deir al-Zour şi Raqqa, unde activităţile grupului “Islamic State of Irak”, braţul Al Qaeda în Irak, sunt deosebit de frecvente. Aceeaşi ramură care împreună cu rebelii sirieni extremişti, a contribuit la crearea grupului terorist Jabhat al-Nusra, transformat în antreprenorul principal în domeniul aurului negru. Nefiind capabili să-l vândă în afara ţării, din cauza sancţiunilor, ei îl trimit în rafinăriile din partea de nord a ţării, obţinând astfel fonduri pe care le reinvestesc pentru finanţarea activităţilor lor, atât în ​​lupta împotriva regimului, cât şi în activităţi paralele unui război convenţional.

Nu este clar ce cifră de afaceri a pus pe picioare gruparea jihadistă, dar în funcţie de relatările făcute la mass-media britanică de anumiţi clienţi ai Al-Nusra, sunt o mulţime de bani, suficienţi pentru a face profituri importante.

"Ei nu cer comisioane şi nu aplică taxe, iar acest lucru face ca afacerea să fie convenabilă pentru ambele părţi", a spus Omar Mahmoud, unul dintre proprietarii rafinăriilor improvizate care se află în provincia Raqqa. Costul unui baril este de aproximativ 4.000 de pound sirieni, sau aproximativ 24 de euro. Deci, producţia de ţiţei sirian, care s-a prăbuşit la un minim de 130 de mii de barili pe zi în urma revoltei împotriva lui Assad, vine recuperată permiţând familiilor din nord, să aibă curent şi apă caldă, iar grupării Al-Nusra de a deveni foarte populară, umplând un vid social creat de doi ani de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor