Deputaţi PAS şi PPDA: Numirea noilor membri CSM ar putea fi un târg politic între socialişti şi democraţi

Anunţând concursul pentru numirea a patru noi membri CSM, deputaţii din PSRM şi PDM nu au respectat cerinţele Comisiei de la Veneţia care a propus numirea acestora prin votul a 2/3 din totalul deputaţilor, sau instituirea unei comisii independente, afirmă Litvinenco.
Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău (crjm.org)
Ştefan Sârbu
07.02.2020

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a anunţat miercuri concursul pentru selectarea a patru candidaţi din rândul profesorilor titulari de drept la funcţiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea Parlamentului moldovean.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, candidaţii vor fi evaluaţi în baza nivelului studiilor formale, competenţei profesionale în domeniul juridic şi a reputaţiei.

În acest context, deputaţii Dinu Plîngău de la Platforma DA şi Sergiu Litvinenco de la PAS au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat intenţionează să „mimeze” concursul pentru selectarea noilor membri ai CSM.

Dinu Plîngău a menţionat că potrivit legii adoptate de PD şi PSRM, sunt trei posibilităţi de selectare a membrilor CSM: fie prin asumare politică, în urma înţelegerii dintre PD şi PSRM sau organizarea unui concurs care să prevadă eliminarea factorului politic, implicarea societăţii civile şi a experţilor internaţionali - opţiune susţinută de PAS şi PPDA.

„A treia variantă, pe care cel mai probabil vor insista cei din PDM şi PSRM, este varianta unui concurs mimat”, a adăugat parlamentarul precizând că din comisia care urmează să desemneze membrii CSM din rândul profesorilor fac parte deputaţii Sergiu Sîrbu şi Andrian Candu care figurează în dosare penale.

Sergiu Litvinenco, a notat că deputaţii din PSRM şi PDM nu au respectat cerinţele Comisiei de la Veneţia care a propus două soluţii: fie votul a 2/3 din totalul deputaţilor şi nu de 52 de deputaţi, sau să fie instituită o comisie independentă.

Deputatul afirmă însă că Parlamentul ar putea vota câte 2 membri CSM din partea PDM şi PSRM. „Nu exclud că vom lua şi decizii mai radicale, de neparticipare, dacă vom vedea că este un târg politic ordinar între aceste formaţiuni.”

Potrivit unei iniţiative legislative noi, Sergiu Litvinenco propunea ca membrii CSM din rândul profesorilor de drept titulari să fie selectaţi de o comisie specială apolitică şi nu de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului.

Între timp, CSM a informat Parlamentul de la Chişinău că nu se mai poate întruni în şedinţă, deoarece noua lege care-i reglementează activitatea şi a intrat deja în vigoare prevede un număr mai mare de membri, de aceea actuala componenţă a Consiliului, constituită în baza vechii legi, nu mai are cvorum pentru a organiza şedinţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor