Petiţie pentru recuperarea prejudiciilor din dosare. Dan Voiculescu, vizat. Birchall: Eu am semnat! Tu semnezi?
alte articole
Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a anunţat că a semnat o petiţie prin care se solicită, printre altele, recuperarea grabnică a prejudiciilor din dosarele penale. Printre cei vizaţi se numără şi Dan Voiculescu, care datorează zeci de milioane de euro statului român. Într-o postare pe Facebook, Birchall îi îndeamnă pe români să semneze şi ei.
„Eu am semnat! Tu semnezi şi distribui?”, a scris Ana Birchall pe platforma de socializare.
Concret, este vorba despre o petiţie iniţiată de cei de la Declic, prin care semnatarii ei cer guvernului, ministrului Justiţiei şi preşedintelui Klaus Iohannis „să eficientizeze sistemul de recuperare a banilor proveniţi din infracţiuni”. O soluţie în acest sens, se arată în petiţie, ar fi înfiinţarea unui singur serviciu de recuperare a banilor, în subordinea Ministerului Justiţiei, nu a Fiscului. Altfel, dacă se continuă în forma actuală, „condamnaţii merg la închisoare, dar rămân cu milioanele de euro în conturi”.
Un exemplu în acest sens la care se face referire în petiţie este cel al lui Dan Voiculescu, care „a fost eliberat după confiscarea a doar 9 milioane de euro din cele 60”, iar pentru recuperarea prejudiciului adus statului, ANAF-ul îi opreşte lunar 700 de lei din pensie. Cei de la Declic arată însă că, în acest ritm statul îşi va putea recupera în totalitate cei 60 de milioane de euro în 28.393 ani.
Redăm mai jos textul petiţiei pe care o puteţi semna aici
Către: Guvernul Cîţu
ministrul Justiţiei, Stelian Ion
Preşedintele României, Klaus Iohannis
Semnează acum petiţia!
Noi, semnatarii acestei petiţii, vă solicităm să eficientizaţi sistemul de recuperare a banilor proveniţi din infracţiuni. Sunt sute de milioane de euro nerecuperate din decizii definitive ale instanţelor. Solicităm să fie înfiinţat un singur serviciu de recuperare a banilor, în subordinea Ministerului Justiţiei, nu a Fiscului.
Din cauza lipsei unei strategii privind recuperarea prejudiciilor, bunurile condamnaţilor nu sunt valorificate la timp sau nu ajung să fie niciodată vândute. Fiecare instituţie implicată în procesul de recuperare a banilor dă vina pe cealaltă.
În prezent, de recuperare se ocupă două autorităţi: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), după ce procurorii pun sechestre pe averi, iar judecătorii dau condamnări definitive.
În forma actuală, condamnaţii merg la închisoare, dar rămân cu milioanele de euro în conturi.
Doar în anul 2018 suma confiscată prin decizii judecătoreşti a fost de peste 400 de milioane de euro. Cu aceşti bani s-ar fi putut construi 16 spitale. Dar ei au rămas în buzunarele infractorilor.
Peste 30.000 de membri Declic le-au cerut, în 2019, candidaţilor la preşedinţie să îşi asume că vor face o prioritate din problema recuperării prejudiciilor.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a asumat, în campania electorală, că recuperarea prejudiciilor va fi o prioritate în noul său mandat, dar până acum nu a întreprins niciun demers în acest sens.
În acest moment, instituţiile statului fac ping-pong cu hotărârile judecătoreşti de confiscare. O instituţie constată, alta trebuie să evalueze şi să pună în executare. Şi aşa, zeci de miliarde de euro rămân în buzunarele condamnaţilor de lux, în timp ce mii de copii încă merg la şcoli cu toalete în curte.
Un exemplu scandalos este cazul lui Dan Voiculescu. A fost eliberat după confiscarea a doar 9 milioane de euro din cele 60. Ca să recupereze restul banilor, ANAF îi opreşte lunar 700 de lei din pensie.
Doar dacă ne adunăm în număr suficient de mare putem aduce subiectul recuperării prejudiciilor în actualitate.
Semnează şi tu petiţia şi alătură-te demersului!