Peste o treime dintre parolele utilizatorilor de internet sunt uşor de ghicit
alte articole
Peste o treime dintre parolele posesorilor de conturi online sunt simple şi uşor de ghicit, în timp ce 9% dintre deţinători folosesc o singură parolă pentru toate conturile, avertizează rezultatele unui studiu realizat de O K Research pentru Kaspersky Lab, preluat de realitatea.net.
Studiul, realizat pe un eşantion de 11.000 de persoane, din 25 de ţări, arată că 34% dintre utilizatorii de Internet folosesc parole simple şi nu conştientizează pe deplin riscurile la care se supun. De asemenea, 17% dintre parole includ data naşterii, 10% al doilea prenume, iar 9% numele animalului de companie.
Realizatorii studiului atrag atenţia că acest tip de informaţii pot fi cunoscute nu doar de prietenii apropiaţi sau de către membrii familiei. Practic, un infractor le poate afla cu uşurinţă căutând pe Internet, prin intermediul reţelelor de socializare. În plus, 8% dintre cei intervievaţi utilizează combinaţii simple de cifre precum "123456", sau altele asemănătoare, iar 5% dintre respondenţi folosesc pur si simplu cuvântul "password".
Utilizarea repetată a unei parole pare să fie o altă problemă, deseori trecută cu vederea. Astfel, studiul arată că 9% dintre persoane au o singură parolă pentru toate conturile, în timp ce 37,1% folosesc mai multe parole de acces.
Totodată, majoritatea utilizatorilor (71%) preferă să memoreze parolele, dar de cele mai multe ori consecinţa este utilizarea unor parole simple sau a unei singure parole pentru mai multe conturi.
46% dintre respondenţi au recunoscut că au uitat o parolă vitală cel puţin o dată, iar 12% îşi notează pur si simplu parolele pe o foaie de hârtie şi le păstrează în apropierea computerului, în timp ce 23% folosesc o agendă obişnuită în acest scop.
Chiar dacă specialiştii susţin că programele speciale de stocare a asigura cea mai bună protecţie, acestea sunt folosite de doar 7% dintre utilizatori.
Care sunt cele mai folosite parole pe internet în 2012?
Potrivit unui studiu recent, "Password", "123456" şi "12345678" sunt pe primele trei locuri într-un top al celor mai des utilizate parole pe internet.
În ciuda avertismentelor venite din partea experţilor în securitate, mulţi dintre utilizatorii de internet continuă să-şi aleagă parole foarte uşor de ghicit pentru conturile lor online.
În topul celor mai des întâlnite parole mai intră şi ”abc123”, ”qwerty”, ” 111111” sau cuvintele ”monkey”, ”dragon” sau ”baseball”.
Clasamentul a fost realizat cu ajutorul fişierelor cu milioane de parole furate pe care hackerii le-au publicat pe internet pe parcursul anului 2012.
Dacă vă număraţi printre cei care folosesc astfel de parole uşor de descifrat pentru conturile de pe internet, cu siguranţă veţi avea nevoie de câteva sfaturi pentru o parolă sigură. Specialiştii recomandă să folosiţi parole cu cel puţin opt caractere diferite (litere, cifre, caractere speciale). O cale de a crea parole lungi, sigure şi uşor de amintit este să folosiţi parole formate din cuvinte scurte, despărţite prin spaţii. De exemplu: "Sa beau apa la 8!" sau "Să_fac_curat?"
De asemenea, evitaţi să folosiţi aceeaşi combinaţie utilizator-parolă pentru site-uri diferite. Cel mai riscant este să folosiţi aceleaşi parole pentru un site de entertainment şi pentru unul care implică plăţi online, de exemplu. Este recomandat să folosiţi parole diferite pentru fiecare site pe care vă înscrieţi.