Peste 2.000 de imigranţi au încercat să pătrundă în Eurotunel

Într-o încercare disperată de a ajunge în Marea Britanie din portul francez Calais, peste 2.000 de imigranţi au încercat să pătrundă în cursul nopţii de luni spre marţi în Eurotunel, conform unei declaraţii făcute marţi de un purtător de cuvânt al companiei.
Câţiva imigranţi merg de-a lungul liniilor de cale ferată la terminalul Eurotunelului în Calais-Frethun, 28 iulie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.07.2015

Într-o încercare disperată de a ajunge în Marea Britanie din portul francez Calais, peste 2.000 de imigranţi au încercat să pătrundă în cursul nopţii de luni spre marţi în Eurotunel, conform unei declaraţii făcute marţi de un purtător de cuvânt al companiei.

“A fost cea mai mare incursiune de acest fel în ultima lună şi jumătate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Eurotunelului, adăugând că a fost necesară mobilizarea întregului personal de securitate, adică aproximativ 200 de persoane, precum şi a forţelor de poliţie.

O parte dintre imigranţi au pătruns în partea franceză a Eurotunelului, în zona Calais, şi au încercat să urce din mers în trenurile de marfă sau de pasageri care mergeau spre Marea Britanie, susţine Mediafax. Cel puţin 15 persoane au fost rănite de trenuri.

Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve a confirmat agenţiei de ştiri AFP numărul imigranţilor, susţinând că “au avut loc câteva arestări şi totul s-a terminat fără scandal”. Autorităţile locale, totuşi, au disputat această cifră, politia susţinând că în ciuda “încercărilor obişnuite de incursiune” nu este corect “să se spună că [în tunel] au fost 2.000 de imigranţi în acelaşi timp.”

Incidentul a provocat întreruperi serioase serviciului feroviar în Eurotunel – construit pe sub Canalul Mânecii, între Franţa şi Marea Britanie – pentru cea mai mare parte a zilei de marţi, pasagerii fiind blocaţi timp de o oră pe partea britanică a tunelului şi timp de o jumătate de oră pe partea franceză.

Opt persoane au murit încercând să pătrundă în tunel începând cu luna iunie. Conform estimărilor oficiale, aproximativ 3.000 de imigranţi, în principal eritreeni, etiopieni, sudanezi şi afgani, au campat în Calais în încercarea de a ajunge în Marea britanie. De când securitatea a fost intensificată în port, imigranţii au fost nevoiţi să îşi abandoneze încercările de a se ascunde în camioane şi pe feriboturi şi să aleagă o cale mai periculoasă - cea prin Eurotunel.

Theresa May, secretarul britanic de interne, a declarat marţi că guvernul britanic este dispus să investească 7 milioane de lire sterline (aproximativ 11 milioane USD) pentru a ajuta Franţa să îşi securizeze partea sa de tunel.

În discuţia sa cu Cazeneuve, May a declarat că “am căzut de acord să întoarcem imigranţii, în special în Africa de Vest, pentru ne asigura ca oamenii vor înţelege că o astfel de călătorie nu înseamnă ca ei vor reuşi să se stabilească în Europa.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor