Percheziţii cu scântei: documente false la Calea Ferată, transportul mărfurilor cu vagoane-restaurante

În urma percheziţiilor efectuate de autorităţile din R.Moldova, au ieşit la iveală o serie de ilegalităţi: băuturi alcoolice şi alte mărfuri, transportate cu documentelor falsificate în vagoane-restaurant.
(Tom Pennington / Getty Images)
Maria Maevschi
24.10.2019

Pe parcursul zilei de miercuri, 23 octombrie 2019, sub conducerea Procuraturii municipiului Chişinău, oamenii legii au efectuat 40 de percheziţii pe faptul transportării băuturilor alcoolice şi altor mărfuri, în baza documentelor falsificate, în vagoanele-restaurant ale trenurilor care circulă în afara Republicii Moldova.

Percheziţiile au fost efectuate la domiciliile, automobilele persoanelor implicate, în oficiile de la calea ferată, depou, precum şi în vagoanele-restaurante vizate. Totodată, procurorii au anunţat că la această etapă, sunt vizate 15 persoane, volumul materialelor ridicate de către oamenii legii fiind foarte mare, motiv pentru care vor fi necesare câteva zile pentru examinarea acestora.

„Ceea ce poate fi făcut public la această etapă, este faptul că ilegalităţile examinate de procurori vizează perioada anilor 2015-2019, atunci când factori de decizie ai Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” s-au folosit de situaţia lor de serviciu şi au falsificat facturi fiscale, dar şi ştampile ale organelor vamale şi altor autorităţi care permit efectuarea transportării mărfurilor.

Toate acestea au fost întreprinse în scopul prezentării lor la verificările vamale spre Belarus, Rusia şi Ucraina, pentru transportarea cu aceste acte false a băuturilor alcoolice şi altor mărfuri, într-o cantitate mai mare decât cea permisă”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele responsabile riscă o amendă de până la 42.250 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 5 ani.

Operaţiunea a avut loc în comun cu ofiţerii Secţiei de coordonare a activităţii de urmărire penală a Departamentului de Poliţie. Procuratura va reveni cu detalii, odată ce acestea vor deveni disponibile, în limita legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor