Mark Gitenstein: România a făcut paşi considerabili în domeniul confiscării bunurilor provenite din infracţiuni

Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA la Bucureşti (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ioana Statescu
11.10.2012

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Mark Gitenstein, s-a arătat mulţumit de progresul făcut recent de ţara noastră în domeniul confiscării bunurilor provenite din infracţiuni şi a lăudat autorităţile române pentru înfiinţarea unui Oficiu Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni. Anunţul a fost făcut cu prilejul unei conferinţe de presă, în care Agenţia Antidrog Americană a acordat suma de 400.000 de dolari, proveniţi din confiscarea averilor ilicite, Ministerului Justiţiei şi către Structura Antidrog a Poliţiei Române.

”Ne aflăm astăzi aici pentru a lăuda excelenta cooperare avută cu colegii români în anchetarea organizaţiei de trafic de droguri Fanchini şi pentru a împărţi cu ei o parte din suma de bani confiscate ca urmare a succesului acţiunii în justiţie demarată în SUA împotriva membrilor organizaţiei”, a declarat Mark Gitenstein.

Grupul Fanchini îşi desfăşura activitatea nu doar în România şi Europa de Est, cât şi la nivel mondial. Cercetările au arătat că infractorii aveau complici în America de Sud, Statele Unite ale Americii şi Europa de Vest. Petre Tobă, chestor principal de poliţie, în cadrul Inspectoratului General de Poliţie a declarat că, la finalul anchetei, au fost condamnaţi 15 cetăţeni români, care au fost implicaţi în acţiunile grupului infracţional Fanchini.

Ambasadorul SUA a mulţumit Poliţiei Române pentru ”curajul şi profesionalismul” de care au dat dovadă pe parcursul anchetei. Mark Gitenstein a subliniat că din cei 400.000 de dolari confiscaţi, ”o parte revine Poliţiei şi Ministerului Administraţiei şi Internelor şi o altă parte este destinată Ministerului Justiţiei”. În plus, ambasadorul a mai făcut referire şi la una dintre cele mai frecvente plângeri pe care le-a auzit de la cetăţeni obişnuiţi în timpul mandatului său şi care se referă la frustrarea exprimată de cetăţenii obişnuiţi cu privire la nivelul de corupţie din România.

”Având în vedere istoria României, înţeleg că este important să existe o cât mai strictă reglementare a confiscării activelor provenite din infracţiuni. Dar este o diferenţă majoră între confiscarea imorală a proprietăţii private, câştigate în mod cinstit, de către un guvern comunist şi confiscarea câştigurilor obţinute din activităţi de criminalitate organizată de către un guvern democratic. Aşa cum un şarpe nu poate fi omorât tăindu-i coada, nici lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate nu poate avea succes dacă veniturile ilicite se pot folosi pentru a submina procesele de aplicare a legii, judiciar şi legislativ”, a subliniat ambasadorul SUA.

Mark Gitenstein a lăudat ţara noastră pentru înfiinţarea propriului Oficiu Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni şi a asigurat autorităţile române de sprijinul său.

”Ne angajăm să oferim sprijin aliatului nostru cu orice resurse sau competenţe ar putea fi utile în acest efort neîntrerupt, vital pentru continuarea dezvoltării statului de drept în România”, a declarat Ambasadorul SUA.

La eveniment au mai participat şi Secretarul de Stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, chestor principal de poliţie Ioan-Nicolae Căbulea, Inspectorul General al Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă, Directorul Regional DEA, Mark Destito, precum şi Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Mona Pivniceru a amintit că departamentul de Justiţie al SUA şi Ambasada SUA la Bucureşti au oferit asistenţă României, prin Ministerul Justiţiei, în 2010 şi 2011, în vederea înfiinţării şi operaţionalizării unei structuri cu atribuţii în materie de schimb de date şi informaţii în proceduri judiciare penale. În viziunea Ministrului Justiţiei, colaborarea cu partenerul american a dat roade, iar acum se poate spune că România are un cadru juridic complet, care să permită ca rezultatul infracţiunilor să se reîntoarcă la bugetul de stat.

”Cu sau fără această partajare a rezultatelor confiscării, la nivel legislativ, pe lângă confiscarea tradiţională din dreptul român, s-a mai incriminat confiscarea extinsă, s-a reglementat posibilitatea de valorificare a bunurilor în cursul desfăşurării procedurilor judiciare şi prin urmare putem aprecia că avem un cadru juridic complet, care să permită ca rezultatul infracţiunilor să se reîntoarcă în patrimoniul firesc, în bugetul de stat sau, ca o sancţiune complementară, pentru preîntâmpinarea săvârşirii de infracţiuni”.

În cadrul conferinţei de presă, Mona Pivniceru a mai declarat că stârpirea criminalităţii organizate constituie şi un obiectiv al Strategiei Naţionale Anticorupţie, lansată de Ministerul Justiţiei şi că prin această strategie se va trece în etapa a doua, cea de supraveghere a administrării bunurilor sechestrate şi de monitorizare şi valorificare a ordinului dat de judecător în materie de confiscare.

”Colaborarea cu partenerul american a dat roade. A generat o instituţie care are în obiectul de activitate diseminarea rapidă a informaţiilor între poliţie, parchet, instanţă şi alte organisme similare dintre statele membre ale spaţiului european şi nu numai şi prin urmare periplul penal, criminalitatea organizată pot fi astfel înfrânte prin măsurile de confiscare în toată gama lor, aşa cum au fost reglementate în legislaţia penală”, a afirmat Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

În Statele Unite, banii confiscaţi vor merge către alte agenţii de aplicare a legii, pentru a ajuta la continuarea anchetei. În România, suma confiscată va fi folosită pentru creşterea mobilităţii Structurilor Antidrog, iar partea destinată Ministerului Justiţiei va fi folosită pentru consolidarea Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor