Gitenstein, de Ziua Holocaustului: Tirania majorităţii trebuie controlată de raţiune şi justiţie
alte articole
Ambasadorul Mark Gitenstein a declarat miercuri, cu ocazia comemorării Holocaustului din România, că evreii au fost abandonaţi în cel de-al doilea Război Mondial, nu doar de concetăţenii lor, ci şi de judecători şi instanţe, acesta fiind unul dintre motivele pentru care SUA insistă asupra statului drept.
”Astăzi rememorăm o crimă îngrozitoare comisă aici, în România, şi în Europa, cu peste şase decenii în urmă. Pentru mine, ca avocat şi evreu, unul dintre cele mai înspăimântătoare aspecte este faptul că această crimă a avut loc în contextul colapsului total al instituţiilor juridice şi al statului de drept. În mai 2011, doi fii ai României, incomparabilul Elie Wiesel şi judecătorul Steven Breyer, de la Curtea Supremă a Statelor Unite, prieten al României şi nepot de român, au vorbit despre statul de drept şi despre Holocaust în Congresul SUA, la Washington. Wiesel a explicat că evreii au fost abandonaţi nu doar de concetăţenii lor, ci şi de judecători şi instanţe. Aşa cum a explicat el, judecătorii din perioada Holocaustului erau lipsiţi de independenţă, compasiune, integritate morală şi curaj. Judecătorul Breyer a susţinut că cele mai eficiente obstacole în calea viitoarelor genocide sunt controlul puterii arbitrare elaborând constituţii şi oferind instanţelor independente şi procurorilor puterea să aplice prevederile acestora”, a declarat ambasadorul SUA.
”Oamenii mă întreabă de ce insistă atât de mult americanii asupra statului de drept, a independenţei judecătorilor şi procurorilor şi de ce luăm atât de ferm atitudine în această privinţă. Facem acest lucru pentru că nu credem că scopul scuză mijloacele şi pentru că susţinem cu tărie că tirania majorităţii trebuie controlată de raţiune şi justiţie”, a mai spus Mark Gitenstein.
Anul acesta, festivităţile de comemorare au avut loc miercuri, la Memorialul Victimelor Holocaustului. Din partea Administraţiei Prezidenţiale a participat consilierul Cristian Diaconescu, care a transmis mesajul preşedintelui Traian Băsescu. La eveniment au mai fost prezenţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi reprezentanţi ai corpului diplomatic de la Bucureşti.
Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului este dedicată comemorării victimelor Holocaustului din România. Ea a fost stabilită pe 9 octombrie, deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.