Pentru prima dată în Moldova a fost ţinută o conferinţă comună a oficialilor din Uniunea Europeană şi din ţările Parteneriatului Estic

. (The Epoch Times)
Ana Chitoroagă
18.09.2012

Aleşii locali din Uniunea Europeană şi din ţările Parteneriatului Estic, care au participat la o conferinţă internaţională organizată la Chişinău au concluzionat că proiectele cu finanţare europeană rămân a fi singura soluţie pentru problemele din satele Moldovei. Totodată, oficialii au discutat şi despre consolidarea autonomiei politice şi fiscale a autorităţilor locale.

Conferinţa a fost deschisă de primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă declarând: "Încercarea comună a autorităţilor locale din cele şase state din Parteneriatul Estic este de a reuşi şi a obţine mai multă descentralizare, administrativă şi fiscală".

La rândul lor, aleşii locali din Moldova susţin că, în prezent, nici autonomia fiscală deplină nu le-ar permite să renunţe la proiectele europene.

În acest sens, Vasile Doga, primarul oraşului Sângereni a menţionat: "Avem nevoie şi de drumuri şi de sistem de canalizare. La prima etapă, noi nu suntem în stare cu bugetul nostru să ne soluţionăm toate problemele".

Totodată, primarul satului Condriţa, Alexei Boşneaga, a mai adăugat: "La noi nu este apeduct şi canalizare în localitate. Sunt nişte proiecte pentru care avem nevoie de nişte sume enorme de bani din bugetul local. Nu am putea realiza asemenea proiecte şi suntem impuşi să identificăm alte surse de finanţare".

"Eu cred că dacă toate taxele pe care le plătesc agenţii economici ar rămâne în bugetul local, fiindcă taxa pentru TVA se duce la bugetul de stat, 80 de procente se vor putea menţine şi astfel ar creşte bugetul", a conchis Silvia Ţurcanu, primarul satului Chişcăreni.

Următoarea conferinţă a autorităţilor locale din ţările Parteneriatului Estic va avea loc anul viitor în Georgia sau Armenia, relatează Publika.TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor