R. Moldova - într-o poziţie foarte bună pentru a obţine eliminarea vizelor

Oraşul Chişinău. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
06.06.2012

Republica Moldova este într-o poziţie foarte bună pentru a obţine eliminarea vizelor într-un timp rezonabil de scurt, a declarat, comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, la prima reuniune informală a Parteneriatului Estic.

”Moldova se află într-o poziţie foarte bună în ce priveşte liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii săi, care va fi realizată într-o perioadă foarte scurtă”, a preecizat comisarul pentru extindere.

Planul de acţiuni în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize este constituit din două etape. Prima etapă a fost deja încheiată, iar în urma recomandărilor Comisiei Europene bazate pe studiul de impact al eventualei liberalizări a vizelor, se va accepta ca R. Moldova să treacă în cea de a doua etapă, notează Unimedia.

”Determinare politică din partea Moldovei există. Deja rămâne să vedem „cum” şi „când”. Acest lucru va depinde de UE, dar şi de Republica Moldova care va trebuie să îndeplinească lista aşteptărilor în sensul reformelor”, a subliniat Stefan Füle.

În acelaşi context, Comisarul european pentru extindere a precizat că locul de desfăşurare al primei reuniunii informale nu a fost ales întâmplător, întrucât R. Moldova este un exemplu bun de activitate în ceea ce priveşte implementarea programului vizavi de Parteneriatul Estic. Acesta a mai menţionat că reuniunile informale la nivel înalt nu se substituie reuniunilor oficiale ale Parteneriatului Estic.

La rândul său, ministrul de externe, Iurie Leancă, a menţionat că, în pofida diferitelor ”niveluri de ambiţie” în relaţia RM cu UE, au fost stabilite mai multe puncte de interes comun.

Oficialii europeni s-au întâlnit şi cu liderul opoziţiei parlamentare, Vladimir Voronin. Potrivit delegaţiei europene, discuţia s-a axat pe revenirea comuniştilor în Parlament. După întâlnire, Stefan Füle a preferat să vorbească în rusă. El a declarat că discuţia a fost deschisă şi dinamică, scrie Jurnal de Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor