Pentru încheierea unui nou acord, FMI, BM şi CE cer finalizarea reformelor

.
. (Epoch Times Romania)

Delegaţiile compuse din reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Băncii Mondiale (BM) şi ai Comisiei Europene (CE) au informat, în cadrul întrevederii cu preşedintele Traian Băsescu, că România trebuie să-şi îndeplinească angajamentele existente pentru a se pune problema încheierii un nou acord, în contextul în care ”mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit”.

Într-un comunicat de presă remis de Preşedinţie se precizează că ”reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale au afirmat că România va trebui să-şi îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord”, în contextul în care, în cadrul actualului program, ”mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit".

Experţii celor trei instituţii au susţinut că pentru a obţine creştere economică ”România are nevoie de o creştere a productivităţii, de investiţii de capital în productivitate, dar şi investiţii în capitalul uman”.

Erik de Vrijer, reprezentantul FMI şi conducătorul delegaţiei,a explicat că ”este foarte important să se realizeze reforma sistemului de sănătate, dar şi că actualul sistem de educaţie să formeze persoane cât mai bine pregătite pentru a răspunde cerinţelor existente pe piaţa muncii”.

Preşedintele României Traian Băsescu a precizat, în cadrul întrevederii, că "pentru România cel mai important lucru trebuie să fie în prezent implementarea unor măsuri care să genereze creştere economică sustenabilă", reiese din comunicat. De asemenea, preşedintele le-a transmis membrilor delegaţiei FMI, BM şi CE, la începutul întâlnirii de la Cotroceni, că trebuie pornit de la ideea că imediat după alegerile din 9 decembrie autorităţile române vor începe să lucreze la reformele structurale.

Traian Băsescu le-a transmis reprezentanţilor FMI, BM şi CE că e necesar să ”gândim pozitiv, situaţia macroeconomică este stabilă şi intenţionez să discut cu dumneavoastră ceva legat de pieţele financiare, dar după ce iese presa”.

Preşedintele a punctat faptul că reformele structurale sunt ”problema” economiei din România şi a adăugat că ştie că instituţiile reprezentate de delegaţi nu sunt mulţumite de situaţia din ţară din acest moment, opinie pe care o împărtăşeşte, ţinând cont de faptul că nu este în campanie electorală şi poate privi cu mai multă exactitate asupra programului cu organismele internaţionale.

Creştere economică şi crearea de locuri de muncă

Şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, a evidenţiat că provocarea concretă este ca România să treacă de la politicile de austeritate şi macrostabilizare economică la cele privind stimularea creşterii economice şi a creării de noi locuri de muncă, trebuind luate măsuri în acest sens.

Acesta a precizat că este necesar să se analizeze cum mai poate fi un succes programul actual al României cu organismele internaţionale, însă mai importantă este asigurarea creşterii economice.

Delegaţia FMI va reveni în România la mijlocul lunii ianuarie, când se va face ultima analiză a acordului în derulare şi se vor negocia condiţiile noii înţelegeri, care va fi aprobată, cel mai probabil, în luna februarie, a declarat vineri Florin Georgescu, ministrul Finanţelor Publice.

"Încheiem în ianuarie acordul actual şi, probabil, în februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a declarat Florin Georgescu. Acesta a adăugat că misiunea FMI va reveni la Bucureşti în jurul datei de 15 ianuarie, când va fi cert că este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.

Ministrul Finanţelor Publice a mai precizat că, în funcţie de rezultatul negocierilor, delegaţia din ianuarie va pleca la Washington şi cu parametrii noului acord, care ar urma sa fie aprobat de FMI în a doua parte a lunii februarie.

Acordul încheiat în primăvara anului trecut cu FMI urma sa fie finalizat în luna martie 2013.

Experţii FMI, BM şi CE, condusă de Erik de Vrijer, s-au aflat în România în perioada 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi evoluţiile făcute în reformele structurale.

Misiunea din această perioadă reprezintă o vizită a unei echipe de experţi, şi nu este o misiune de evaluare în cadrul Acordului cu instituţiile financiare internaţionale.

Traian Băsescu, către FMI: Sunt convins că nu sunteţi mulţumiţi de situaţie, nici eu nu sunt

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat miercuri, la primirea delegaţiei FMI, BCE şi CE, că este convins că nu sunt foarte mulţumiţi de situaţia din România şi că nici el nu este, dar reformele structurale vor putea fi relansate abia după alegeri.

”Sunteţi foarte aproape de încheierea misiunii. Sunt convins că nu sunteţi foarte mulţumiţi în acest moment şi vom discuta despre asta. În orice caz, ne-ar plăcea să menţinem programul şi sunt foarte convins că după alegeri putem să ne trasăm obiectivele şi vom stabili împreună cu Guvernul şi Banca Naţională următoarele ţinte astfel încât să putem spune că acest program este unul de succes. Ştiu că aveţi unele nemulţumiri, sunt în aceeaşi situaţie”, a afirmat Traian Băsescu, în debutul întrevederii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie