Băsescu, către FMI: Sunt convins că nu sunteţi mulţumiţi de situaţie, nici eu nu sunt

Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Epoch Times România
14.11.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la primirea delegaţiei FMI, BCE şi CE, că este convins că nu sunt foarte mulţumiţi de situaţia din România şi că nici el nu este, dar reformele structurale vor putea fi relansate abia după alegeri.

”Sunteţi foarte aproape de încheierea misiunii. Sunt convins că nu sunteţi foarte mulţumiţi în acest moment şi vom discuta despre asta. În orice caz, ne-ar plăcea să menţinem programul şi sunt foarte convins că după alegeri putem să ne trasăm obiectivele şi vom stabili împreună cu Guvernul şi Banca Naţională următoarele ţinte astfel încât să putem spune că acest program este unul de succes. Ştiu că aveţi unele nemulţumiri, sunt în aceeaşi situaţie”, a afirmat Traian Băsescu, în debutul întrevederii.

Şeful statului a mai spus că nu este ”în campanie şi pot să privesc mai clar programul decât alţii din ţară, dar (...) imediat după alegeri vom începe din nou reformele structurale mai ales în economie. Aici este problema”, a spus Traian Băsescu, adăugând că sunt şi lucruri pozitive, precum stabilitatea macro-economică.

La rândul său, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România, a precizat că actuala vizită are doar un caracter tehnic, iar evaluarea va fi făcută abia anul viitor.

”Este o bună oportunitate să facem un schimb de opinii asupra situaţiei în care ne aflăm şi cum putem merge mai departe. Aveţi dreptate, acum principala provocare este să ne îndreptăm de la austeritate şi stabilizare macro-economică către creştere şi creare de locuri de muncă. Este aproape o lege a fizicii, dacă nu faci ceva, nimic nu se va întâmpla. Şi cred că este o perioadă foarte importantă pentru a începe să ne gândim cum să facem din acest program un succes”, a mai spus de Vrijer.

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, condusă de reprezentantul FMI Erik de Vrijer, se află în România în perioada 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi evoluţiile făcute în reformele structurale.

Misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucureşti la mijlocul lunii ianuarie pentru a face evaluarea finală a acordului în derulare şi pentru a negocia condiţiile noii înţelegeri. Ministrul de finanţe, Florin Georgescu, a declarat vineri că noul acord ar putea fi aprobat în februarie, ţinând cont de faptul că actualul acord se va încheia cu două luni mai devreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor