PDL a cerut în plenul reunit amânarea revocării şefului CSA, propunerea a picat la vot
alte articole
Deputatul PDL Petru Călian a declarat marţi, în plenul reunit, că democrat-liberalii nu au primit "în timp util" raportul privind demiterea preşedintelui CSA, Constantin Buzoianu, astfel încât ei cer amânarea respectivului punct de pe ordinea de zi.
Propunerea PDL de amânare a revocării şefului CSA a picat la vot, cu 62 de voturi “pentru”, 152 de voturi “contra” şi 36 de abţineri.
"La punctul 3 avem un proiect de hotărâre privind revocarea şefului CSA. Am venit la microfon în calitate de vicepreşedinte de grup şi de membru în comisia de finanţe-bănci, fac precizarea că grupul nostru parlamentar nu a intrat în posesia raportului, aşa cum cere Regulamentul, într-un timp util. Solicităm astfel amânarea acestui punct pentru îndeplinirea termenului legal de depunere a raportului să vedem şi noi care sunt motivele acestui raport extreme de dur şi la limita legii. (...) Am şi unele argumente în plus pe procedură: ieri, comisiile reunite nu au fost în cvorum, astfel încât trebuia să facă un raport consultativ, nu unul comun, deci maxim un punct de vedere puteau sa emită comisiile reunite, nu un astfel de raport, care nu este legal", a declarat Călian.
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a replicat PDL-iştilor că ei au fost cei care, cu ajutorul CCR, au eliminat obligativitatea existenţei cvorumului de lucru al comisiilor parlamentare. "Observaţiile dlui Călian sunt cu totul şi cu totul în afara Regulamnetului, pentru că PDL a solicitat CCR să nu mai existe cvorum la comisii, iar CCR, iubitoare de PDL, i-a satisfăcut acest capricu. Noi am avut cvorum, dar chiar dacă nu ar fi fost, tot erau deputaţi şi senatori în sală, care puteau să îl voteze", a declarat liberalul. Un alt liberal din comisia de resort, senatorul Dan Radu Ruşanu, l-a întrebat pe Călian dacă trecerea de comisiile de buget a lui Buzoianu, fără cvorum, acum şapte luni de zile, a fost mai legală decât ce s-a întâmplat luni seară.
Comisiile reunite de buget-finanţe au decis luni seară să propună plenului reunit revocarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) Constantin Buzoianu. De fapt, comisiile au analizat unui raport întocmit de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor care spunea că persoane fizice şi juridice au depus la comisia parlamentară un număr însemnat de petiţii, din analiza cărora au rezultat “o serie de sincope cu privire la modul în care CSA îşi îndeplineşte atribuţiile prevăzute de lege”. În septembrie, Buzoianu fusese audiat chiar de comisia de abuzuri.
Recent, presa a dezvăluit că Buzoianu ar primi bani de la asiguratorii pe care ar trebui să-i controleze, indirect, prin firma fiului său, care derulează afaceri în acest domeniu. Se pare că aceste articole au cântărit şi ele foarte mult în demersul actualei puteri de a demara demiterea lui Buzoianu.
Actualul şef al CSA a fost numit, la propunerea PDL, de Parlament şef al instituţiei. Buzoianu a fost şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Constanţa, apoi şeful IPJ Constanta, director al Direcţiei Generale de Paşapoarte, Poliţie de Frontieră şi Străini din cadrul MAI şi consilier al preşedintelui societăţii Omniasig.