GE Energy a instalat turbina eoliană seria 2,5 MW cu numărul 1.000, care va ajunge la Fântânele
alte articole
GE Energy a anunţat marţi instalarea turbinei eoliene din seria 2,5 MW cu numarul 1.000, urmând să fie folosită de CEZ România pentru parcul eolian de 600 megawaţi de la Fântânele(Cogealac, cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa.
GE a furnizat 240 de turbine eoliene seria 2,5 MW pentru etapele 1 şi 2 ale parcului eolian Fântânele)Cogealac din Dobrogea, judeţul Constanţa, una dintre cele mai promiţătoare regiuni din ţară în ceea ce priveşte potenţialul de energia eoliană.
"La începutul acestui an flota GE de turbine eoliene din seria 2,5 MW a depăşit cifra de doi gigawaţi de capacitate instalată la nivel mondial, ceea ce reprezintă o cantitate de electricitate suficientă pentru a alimenta cu energie aproximativ 1,4 milioane de gospodarii europene. Astăzi, aceste turbine funcţioneaza în 19 ţări din întreaga lume, dintre care 14 state din Europa, şi au ajuns la un volum de peste şapte milioane de ore de funcţionare comercială", a comunicat marţi GE Energy.
România, pe locul 13 între ţările cele mai atractive privind investiţiile în energie regenerabilă
Potrivit unui raport dat publicităţii în noiembrie 2011 de Ernst & Young, România urcase pe locul 13 între cele mai atractive ţări din lume privind investiţiile în energie regenerabilă. România a fost inclusă pentru prima dată în acest clasament în decembrie 2010, pe locul 22, reuşind să urce ulterior nouă locuri, depăşind ţări ca Polonia, Belgia, Irlanda, sau Japonia.
Parcul eolian pe care Grupul energetic CEZ din Cehia îl construieşte în Dobrogea, în localităţile Fântânele şi Cogealac, de 600 MW, va fi finalizat la sfârşitul lui 2012, investiţia totală ridicându-se la 1,1 miliarde euro. Iniţial, când a demarat construcţia parcului eolian, oficialii CEZ spuneau că acesta urma să fie gata la sfârşitul lui 2011. Unul din motivele pentru care finalizarea sa a tărăgănat l-au constituit procesele din justiţie cu autorităţile locale din Cogealac.
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi este al doilea mare exportator de energie din Europa.
Grupul este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman.