Paul (BVB): Ar fi o eroare să facem de la început listări şi pe alte pieţe în afară de România

(photos.com)
Epoch Times România
29.05.2012

Interesul statului ar trebui să fie pentru dezvoltarea pieţei locale de capital, iar încercarea de privatizare de la început şi prin alte burse ar fi o eroare, a declarat marţi Dan Paul, vicepreşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi preşedinte al Asociaţiei Brokerilor.

"Interesul statului ar trebui să fie pentru dezvoltarea pieţei locale. Este un pas greşit cel al privatizărilor prin burse străine şi vreau să încurajez piaţa locală ca ea să se dezvolte şi ar fi o eroare să facem de la început listări şi pe alte pieţe în afară de România. Statul ar trebui să se concentreze numai pe bursa de la Bucureşti. Avem calculatoare, acţiunile se pot cumpăra uşor, nu trebuie să încurajăm alte pieţe, trebuie să încurajăm piaţa noastră", a spus Dan Paul la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare prilejuită de aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea programului CFA.

El a precizat că este o situaţie diferită cea de la Fondul Proprietatea, unde cei mai mari acţionari sunt străini.

"Aici vorbim de companii de stat, despre acţionari majoritari, şi dacă statul vrea o economie puternică nu poate avea acest lucru fără o piaţă de capital în România. Dacă vrea să aibă o piaţă de capital puternică, atunci să dezvolte piaţa locală de capital, nu să încurajeze alte pieţe şi să vadă modelul polonez, un exemplu de urmat. Exemplul polonez este unul de privatizări numai prin piaţa de capital, nu prin piaţa de la Viena. Trebuie să milităm şi trebuie să convingem Guvernul să facă listări numai aici. Normal că nu avem cum să ne opunem dacă Guvernul va lua altă decizie, dar nu cred că este o decizie în interesul ţării, în interesul naţional, acela de a vinde pe alte pieţe", a adăugat Dan Paul.

De asemenea, Dorin Badea, preşedinte al CFA România şi şeful trezoreriei UniCredit Ţiriac, a spus că Fondul Proprietatea a devenit o companie cu acţionari străini şi după aceasta a venit şi listarea din străinătate.

"Cred că este un alt învăţământ pe care trebuie să-l tragem de acolo. Trebuie să vedem cum putem face în viitor astfel încât companiile în care vin investitori străini să nu aibă o tendinţă de a migra şi către alte pieţe. eu nu spun că este bine sau rău şi nu mă declar împotriva listărilor, cum putem folosi noi, ca piaţă de capital şi ca ţară acest instrument de a ne promova către pieţele financiare internaţionale", a adăugat Dorin Badea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor