Patru ţări balcanice dau un ultimatum privind taxele de import ale Croaţiei

Patru ţări din Balcani au ameninţat luni că vor retalia împotriva Croaţiei dacă aceasta nu îşi revocă decizia de a creşte semnificativ taxele de import pentru fructe şi legume.
Ministrul sârb al comerţului, Rasim Ljajic. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.08.2017

Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru şi Serbia au emis un ultimatum împotriva Croaţiei după o întâlnire între oficiali ai celor patru guverne în capitala bosniacă Sarajevo.

Ministrul sârb al Comerţului, Rasim Ljajic, a precizat că vecinii Croaţiei “nu doresc să intre în spirala măsurilor şi contramăsurilor”, dar a adăugat că vor fi făcuţi să facă acest pas dacă Croaţia nu revine la nivelul precedent al taxelor până la sfârşitul acestei săptămâni.

Ljajic a declarat că noile taxe de import sunt “absolut protecţioniste într-un sens economic” şi nu “în spiritul bunelor relaţii de vecinătate”.

Cele patru state balcanice susţin că noile taxe încalcă acordurile încheiate cu Uniunea Europeană înaintea aderării la bloc, acorduri care le garantează un acces egal la pieţe.

Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Muntenegru nu sunt membre ale Uniunii Europene, în timp ce Croaţia s-a alăturat blocului în 2013.

Oficialii croaţi au declarat că taxele au fost impuse în cazul a 168 de state non-UE pentru a îmbunătăţi calitatea importurilor şi nu urmăresc să afecteze economiile vecinilor săi din Balcani, deşi aceştia sunt principalii exportatori de fructe şi legume către Croaţia.

De asemenea, Croaţia a citat necesitatea conformării la standardele UE atunci când a crescut taxele luna trecută, susţinând că acestea vor fi folosite pentru a plăti costurile controalelor fitosanitare vamale în cazul fructelor şi legumelor. Taxele au fost crescute la 2.000 kuna (319 dolari) de la 90 kuna (14 dolari).

Miniştrii din Balcani au convocat o întâlnire de urgenţă cu ministrul croat al Agriculturii, Tomislav Tolusic, care ulterior a declarat că s-ar putea întâlni cu omologii săi din Balcani în 14 august în capitala croată Zagreb.

Tolusic a precizat că se aşteaptă să rezolve problema “într-o săptămână sau două, după ce vedem în ce constă aceasta”.

În avertismentul legat de posibilele măsuri retaliatorii luate de cele patru state balcanice dacă Croaţia nu anulează noile taxe, Ljajic a precizat că Serbia a intensificat deja controalele fitosanitare asupra produselor organice provenite din Croaţia şi le va mări şi mai mult. Acest lucru înseamnă că produse precum carne şi lactate ar putea fi blocate la vamă pentru o perioadă de până la o lună.

Macedonia şi Muntenegru au declarat că vor depune contestaţii la Organizaţia Mondială a Comerţului şi vor urmări să obţină compensaţii din partea Croaţiei, care a crescut tarifele în timpul perioadei de vârf a sezonului pentru exporturi de fructe şi legume.

Ministrul bosniac pentru Comerţ Exterior, Mirko Sarovic, a respins argumentul Croaţiei că noile sale taxe vor viza exporturile din toate statele membre UE, şi nu doar din statele balcanice.

“Croaţia nu importă zmeură din Trinidad şi Tobago, ci din Serbia şi Bosnia”, a precizat el.

Miniştrii balcanici au declarat că acţiunile Croaţiei îngreunează exporturile lor către alte ţări UE deoarece Croaţia este punctul de intrare pentru exporturile către UE.

Majoritatea ţărilor balcanice importă mai mult din Croaţia decât exportă în această ţară.

Economişti independenţi susţin că taxele croate par să urmărească să protejeze fermierii din Croaţia faţă de importurile mai ieftine, adăugând că măsurile ar putea avea un efect advers dacă cele patru state balcanice vor retalia prin blocarea exporturilor croate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor