Patru companii, printre care o subsidiară a Gazprom, au depus oferte pentru a cumpăra Oltchim

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.04.2012

Patru companii, printre care o societate cu acţionariat deţinut de Gazprom, nemţii de la PCC, acţionari minoritari ai Oltchim, şi o firmă a omului de afaceri Ştefan Vuza, au depus oferte preliminare pentru a cumpăra combinatul petrochimic din Râmnicu Vâlcea, a anunţat marţi Ministerul Economiei.

Cei patru investitori sunt S.C. Pergamont S.A. Ploieşti (România), PCC SE (Germania), S.C. AISA Invest S.A. (Romania) şi JSC TISE (Rusia).

Potrivit propriului website, TISE este o companie rusească specializată în identificarea şi dezvoltarea de proiecte energetice şi de infrastructură, atât pe teritoriul Rusiei, cât şi în afara sa. Printre companiile care deţin TISE se numără Tehnopromexport, Zarubejneft şi Zarubejneftegaz, deţinute de gigantul rus Gazprom.

AISA Invest face parte din Grupul Serviciile Comerciale Române, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza.

Pergament Ploieşti este o firmă specializată în contrucţii şi montaj de utilaje petroliere şi de conducte.

Petro Carbo Chem (PCC) este o companie germană din domeniul petrochimiei şi deţine în prezent 18% din Oltchim. Compania şi-a manifestat încă din 2007 interesul de a cumpăra Oltchim, când premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, a intenţionat să privatizeze combinatul.

Termenul-limită pentru depunerea ofertelor a fost marţi, 17 aprilie, la ora 11.00.

"În conformitate cu prevederile strategiei de privatizare a Oltchim, metoda de privatizare este o metodă combinată: negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic. Urmează ca, pe baza discuţiilor şi a negocierii ofertelor preliminare şi neangajante depuse de cei patru potenţiali investitori, să se finalizeze Dosarul de Prezentare în vederea organizării licitaţiei cu ofertă în plic", se arată într-un comunicat al ministerului.

Privatizarea participaţiei deţinute de stat la Oltchim, adică 54% din acţiuni, face parte din angajamentele Guvernului în faţa FMI.

Potrivit ultimelor declaraţii, licitaţia ar urma să aibă loc la data de 31 mai 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor