Comisarul Laszlo Andor doreşte deschiderea pieţei muncii pentru toţi muncitorii europeni

Laszlo Andor, comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune socială (FERENC ISZA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.04.2012

Deschiderea pieţei muncii în toate ţările europene şi pentru toţi muncitorii din UE este una dintre măsurile pe care comisarul Laszlo Andor le va dezvălui joi, cu ocazia prezentării propunerilor privind ocuparea forţei de muncă în spaţiul comunitar, scrie Süddeutsche Zeitung.

Prin această propunere, Comisia Europeană vrea să răspundă criticilor privind neluarea unor măsuri pentru creşterea numărului locurilor de muncă, în contextul în care piaţa muncii a fost afectată de programele de austeritate.

Măsura Executivului de la Bruxelles va avea un impact pozitiv în special asupra românilor şi bulgarilor, cărora mai multe ţări le impun încă restricţii totale sau parţiale pe piaţa muncii.

Totodată, Comisia ar putea să impună un plafon pentru salariile minime, astfel încât acestea să asigure un nivel decent de viaţă. Plafonul urmează să fie diferit în funcţie de sectoarele economice.

Comisia Europeană va prezenta, joi, un pachet de măsuri privind ocuparea forţei de muncă, care are drept scop identificarea oportunităţilor de creare de noi locuri de muncă în sectoarele cheie ale economiei, cum ar fi economia verde, locurile de muncă ”albe” şi sectorul TIC.

În ianuarie, raţa şomajului a atins un nivel-record de 10,8% în UE. Potrivit estimărilor, procentul va creşte în perioada următoare.

Acest pachet de măsuri va defini, de asemenea, modul în care fondurile europene vor putea fi investite pe termen lung în capitalul uman.

Obiectivul pachetului este acela de a pregăti terenul pentru o veritabilă piaţă europeană a forţei de muncă, în cadrul căreia lucrătorii îşi vor putea schimba locul de muncă în condiţii

sigure şi vor beneficia de noi perspective la nivel european, având totodată posibilitatea de a-şi dezvolta o carieră.

Pachetul are şi scopul de a consolida rolul politicii privind ocuparea forţei de muncă în cadrul guvernanţei europene, precum şi de a analiza posibilitatea implicării sporite a partenerilor sociali în etapele importante ale procesului de luare a deciziilor la nivel european.

Consiliul European din martie a subliniat necesitatea luării de măsuri ferme în domeniu şi elaborării de planuri naţionale de ocupare a forţei de muncă. Consiliul European aşteaptă cu interes ”pachetul de măsuri privind ocuparea forţei de muncă”, elaborat de Comisie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor