Paşinian îl asigură pe Putin de relaţiile de prietenie ruso-armene
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul armean Nikol Paşinian – ales în funcţie după proteste ample la nivel naţional – au participat luni, la Soci, la prima întâlnire bilaterală pe marginea summitului Uniunii Economice Euroasiatice.
Potrivit unui rezumat al discuţiilor dintre cei doi ce a fost publicat pe website-ul Kremlinului, Putin a folosit oportunitatea pentru a-i reaminti lui Paşinian cât de importantă din punct de vedere economic este Rusia pentru Armenia, iar premierul armean, la rândul lui, i-a mulţumit lui Putin pentru poziţia neutră a Moscovei în timpul protestelor şi a confirmat prietenia dintre ţara sa şi Rusia.
Paşinian a mai confirmat apartenenţa în continuare a Armeniei la Uniunea Economică Euroasiatică, condusă de Rusia, şi s-a mai referit la consolidarea relaţiilor militare ruso-armene.
Ţinând cont de realităţile economice şi geografice ale Armeniei şi de comasarea militară rapidă în Azerbaidjan, Armenia nu are niciun fel de alegere reală, chiar dacă poporul armean ar fi dorit acest lucru.
Relaţia Armeniei cu Rusia nu a fost o problemă abordată în protestele recente din Erevan, care niciun moment nu au adoptat o poziţie împotriva Moscovei.
Potrivit unor analişti, protestele din Erevan se află într-un contrast total faţă de protestele din Ucraina din 2013 şi 2014, în timpul cărora ostilitatea faţă de Rusia a fost principalul factor de impulsionare a manifestanţilor.
Astfel, protestele armene par să fie o problemă strict internă, fiind provocate de acţiunile guvernului precedent al lui Serj Sargsyan şi fără să aibă o importanţă geopolitică.
Mai mult – după cum a afirmat Paşinian – existenţa unui consens în Armenia cu privire la importanţa relaţiilor armeano-ruse plasează anumite limite poziţiei noului premier armean, chiar dacă el ar dori cu adevărat să suspende relaţiile Armeniei cu Rusia, lucru pe care bineînţeles îl neagă, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Şi, nu în ultimul rând, mai există faptul că până şi armenii, care au o înclinaţie faţă de relaţiile comerciale cu Occidentul, pot totuşi să vadă beneficiile comerciale şi economice imense de care se bucură ţara lor prin păstrarea accesului la piaţa rusă – acces menţinut prin apartenenţa la Uniunea Economică Euroasiatică.
În schimb, este imposibil să se prevadă un viitor economic pozitiv pentru Armenia – sau, ţinând cont de realităţile geopolitice, orice fel de viitor real pentru Armenia – dacă aceasta rupe legăturile cu Rusia, mai precizează Zero Hedge.