Sute de soldaţi se alătură protestelor din Armenia. Premierul Sargsyan demisionează

Soldaţii se alătură protestelor anti-guvernamentale din Erevan, Armenia, 23 aprilie 2018. (Captură Imagine)
Andrei Popescu
23.04.2018

După câteva zile de proteste stradale ample împotriva sa, premierul Armeniei, Serj Sargsyan, a anunţat că va demisiona, potrivit unei declaraţii postate pe website-ul său.

“Mişcarea stradală este împotriva mandatului meu. Vă îndeplinesc dorinţa”, potrivit declaraţiei.

Sute de soldaţi s-au alăturat luni manifestanţilor antiguvernamentali, în cea de-a 11-a zi consecutivă de proteste împotriva preluării puterii de către Sargsyan.

Înainte de anunţarea demisiei premierului şi aparent cedând presiunii opoziţiei, poliţia l-a eliberat pe Nikol Paşinian, un lider al protestelor şi parlamentar în opoziţie care a fost arestat duminică, împreună cu aproximativ 200 de manifestanţi, în încercarea eşuată de a suprima protestele. Până la eliberarea sa, nu s-a ştiut nimic de locul unde s-a aflat Paşinian.

“Nikol! Nikol!” au scandat manifestanţii, unii înfăşuraţi în steaguri naţionale, în timp ce au mărşăluit luni pe un bulevard din centrul capitalei Erevan. Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Republicii în timpul weekend-ului, în cadrul uneia dintre cele mai mari demonstraţii văzute în Armenia în ultimii ani.

“Este pentru ultima dată când voi vorbi ca şef al guvernului. Nikol Paşinian a avut dreptate. Eu am greşit”, a declarat Sargsyan.

Demonstraţiile au fost declanşate de decizia lui Sargsyan de a ocupa funcţia de premier după ce a fost preşedinte al ţării timp de un deceniu, provocând un val de furie în rândul partidelor de opoziţie şi a altor grupuri din cauza dorinţei lui de a domina în continuare scena politică a ţării.

Decizia lui Sargsyan a fost luată la finele celui de-al doilea mandat ca preşedinte şi la scurt timp după ce Constituţia a fost modificată pentru a oferi mai multă putere premierului şi a conferi preşedinţiei un rol ceremonial.

Opoziţia, formată din opozanţi politici şi activişti ai societăţii civile, a susţinut că este ceva necurat la mijloc. “Am venit aici pentru a discuta despre demisia dumneavoastră”, i-a declarat Paşinian lui Sargsyan după ce negocierile s-au prăbuşit duminică. La scurt timp după aceea, Paşinian a fost arestat.

Protestele au zguduit Armenia timp de peste o săptămână. Sfidând avertismentele poliţiei de a nu ieşi la proteste, studenţii au blocat luni mai multe străzi din Erevan. De asemenea, sute de soldaţi au ieşit din unităţile lor pentru a se alătura manifestanţilor, conform unor materiale video postate pe reţelele sociale. Soldaţii păreau a fi neînarmaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor