Rusia: Peste 1.000 de persoane arestate la protestele ce vizau creşterea vârstei de pensionare

Manifestant luat pe sus de forţele de ordine în timpul unor proteste în capitala rusă Moscova împotriva creşterii vârstei de pensionare, 9 septembrie 2018.
Manifestant luat pe sus de forţele de ordine în timpul unor proteste în capitala rusă Moscova împotriva creşterii vârstei de pensionare, 9 septembrie 2018. (Captură Foto)

Peste 1.000 de persoane au fost arestate în timpul unor proteste anti-guvernamentale în mai multe oraşe din Rusia, Kremlinul susţinând luni că a fost un răspuns legitim la faptul că acestea au fost neautorizate.

Grupul OVD-Info, care monitorizează arestările efectuate de poliţie şi publică numele arestaţilor pe website-ul său, a afirmat că 1.018 persoane au fost arestate în timpul demonstraţiilor de duminică împotriva planului guvernului de a mări vârsta pensionării cetăţenilor ruşi angajaţi la stat, potrivit AP.

Aproximativ jumătate din cei arestaţi au fost ridicaţi de forţele de ordine în Sankt Petersburg, potrivit OVD-Info. Cel de-al doilea oraş ca mărime din Rusia s-a confruntat probabil cu cele mai dure acţiuni ale forţelor de ordine, care au atacat manifestanţii cu bastoane. Printre arestaţi s-au aflat minori şi persoane în vârstă.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că poliţia a acţionat conform legii, protestele fiind neautorizate. El a adăugat că “huligani şi provocatori” s-au amestecat cu manifestanţii şi au atacat poliţişti.

În Moscova, autorităţile au acuzat doi bărbaţi de atacarea forţelor de ordine.

Luni, câţiva activişti au încercat să lanseze un alt protest pe un bulevard din centrul capitalei, însă au fost ridicaţi imediat de poliţie.

Protestele de duminică, care au fost cerute de liderul opoziţiei Alexei Navalnîi, au avut loc în zeci de oraşe mari şi mici de pe cuprinsul Rusiei.

Activistul anti-corupţie Navalnîi, cel mai vizibil inamic politic al lui Putin, a făcut apel la organizarea de proteste împotriva modificării vârstei de pensionare înainte să fie condamnat la 30 de zile de închisoare pentru organizarea unui alt protest neautorizat, în luna ianuarie, pentru o altă problemă.

Proiectul de lege al Kremlinului prevede ca vârsta de pensionare să crească cu cinci ani, adică 65 pentru bărbaţi şi 60 pentru femei.

Propunerea a nemulţumit persoanele în vârstă, care se tem că nu vor trăi suficient de mult pentru a se bucura de pensie. În acelaşi timp, generaţiile tinere se tem că menţinerea oamenilor în forţa de muncă pentru mai mult timp le va limita propriile oportunităţi de angajare sau promovare.

Propunerea guvernului a afectat ratingul de popularitate al preşedintelui Putin, care a răspuns oferind unele concesii, însă insistând că mărirea vârstei de pensionare este necesară.