PAS cere investigarea schemelor de corupţie la acordarea locurilor în căminele studenţeşti
alte articole
Reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dan Perciun şi Victor Spânu au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că existenţa anumitor carenţe la nivelul cadrului normativ naţional au adus tot mai mulţi studenţi în situaţia de a sesiza PAS Youth în legătură cu mita care le este cerută pentru a obţine un loc în cămin. În opinia acestora, intervenţia factorului uman şi lipsa în regulamentele universităţilor din Republica Moldova a principiilor clare în baza cărora se oferă camerele, au dus la apariţia schemelor de corupţie.
Astfel, reprezentanţii PAS Youth au constatat din sesizările recepţionate că mita pentru a obţine un loc în cămin în municipiul Chişinău ar porni de la 150 euro, în funcţie de cel care primeşte mita. Dacă mita se oferă direct persoanei responsabile de luarea deciziei, taxa este de 150 euro, dacă se oferă prin intermediari, şi anume prin intermediul secretarei, mita constituie 200 de euro, iar prin intermediul unei terţe persoane – 250 euro. De asemenea, taxele pot varia în funcţie de cămin, de starea camerei, de numărul de persoanelor care pot fi cazate etc.
Reprezentanţii formaţiunii politice menţionează că nu toate locurile din cămine sunt scoase la concurs, iar studentul nu poate verifica real câte locuri mai sunt libere. Această carenţă duce la faptul că până şi studenţii cu media foarte bună rămân adesea fără loc în cămin pe motiv că locuri nu mai sunt. ”La „achitarea” mitei de 200 EUR, brusc locuri se găsesc. Această tactică de a forţa studenţii să ofere mită este posibilă tocmai din cauza posibilităţii universităţilor de a crea o criză artificială de locuri.”
În concluzie, PAS a solicitat Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, dar şi CNA să se autosesizeze şi să investigheze procesul de acordare a locurilor în cămine iar cei implicaţi în ilegalităţi şi abuzuri să fie pedepsiţi potrivit legii.
Guvernul R. Moldova să completeze regulamentul-cadru privind funcţionarea căminelor din subordinea instituţiilor de învăţământ de stat cu prevederi care ar obliga universităţile să implementeze un sistem de puncte în evaluarea fiecărei cereri care să permită calcularea unui punctaj total pentru fiecare student.
Obligarea universităţilor să facă publică pe site-ul instituţiei lista integrală a celor care au solicitat cămin cu punctajul acumulat de către fiecare, cât şi informaţia referitoare la numărul de locuri disponibile în cămine.
PAS consideră că urmare a operării modificărilor menţionate, se va reduce considerabil nivelul corupţiei la acordarea locurilor în cămine.
CNA anunţă că s-a autosesizat pe marginea informaţiilor apărute în presă prvind mita acordată la oferirea locurilor în căminele studenţeşti din Moldova şi le va verifica. Totodată, instituţia a solicitat persoanelor care dispun de orice informaţie utilă, pentru investigarea completă şi sub toate aspectele a cazului, să vină la sediul CNA pentru a depune plângeri.