Turcia încurajează găgăuzii să se integreze în procesele din RM şi să înveţe limba română

Oficialii de la Ankara promit să nu încurajeze separatismul în Găgăuzia. Erdogan i-a cerut lui Andrian Candu ca cetăţenii Turciei să poată călători în Moldova doar cu buletinul de identitate.
Andrian Candu şi Recep Tayyip Erdogan (parlament.md)
Ştefan Sârbu
14.09.2017

Autorităţile de la Ankara promit că vor susţine introducerea pe agenda Sesiunii Adunării Generale a ONU a subiectului privind retragerea forţelor armate ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Anunţul a fost făcută în timpul vizitei oficiale a Preşedintelui Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu în aceste zile la Ankara unde a avut întrevederi cu liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, şi cu premierul turc, Binali Yıldırım.

Şeful de la Ankara a abordat subiectul privind relaţiile atât la nivel executiv, cât şi legislativ cu UTA Găgăuzia apreciind îmbunătăţirea vizibilă a acestora şi a declarat că Găgăuzia este un element important în relaţiile moldo-turce. “Chiar dacă nu avem graniţă comună, avem relaţii strânse datorită Găgăuziei care reprezintă un pod de prietenie între Republica Moldova şi Turcia.”

Oficialii au vorbit şi despre riscurile şi provocările de securitate din regiune. Preşedintele Erdogan a menţionat că Turcia condamnă orice formă de separatism şi a declarat că statul pe care îl conduce îi va încuraja mereu pe găgăuzi să se integreze în procesele din R. Moldova, să înveţe limbile găgăuză şi română şi să participe activ în treburile interne. Totodată, Erdogan i-a cerut lui Candu ca cetăţenii Turciei să poată călători în Moldova doar cu buletinul de identitate.

Andrian Candu şi premierul turc, Binali Yıldırım au mai discutat despre deschiderea unui Consulat General al Republicii Turcia la Comrat şi continuarea implementării proiectelor sociale prin intermediul Agenţiei pentru cooperare internaţională şi dezvoltare (TIKA) în domenii precum alimentarea cu apă potabilă, igienă, sănătate, educaţie ş.a.

Amintim că Moldova a cerut ONU să includă tema retragerii trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, pe agenda celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU. Demersul face referinţă la declaraţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, adoptată în 1999, în care era salutat angajamentul Rusiei de a scoate trupele ruse de pe teritoriul Moldovei până la sfârşitul anului 2002.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor