Alexandr Slusari: Majorarea TVA propusă de Dodon - o lovitură fatală pentru fermieri

Cota TVA de 8 % stabilită în prezent permite fermierilor să reziste în condiţiile preţurilor mici la producţia agricolă. Restituirea TVA în 5 zile ar fi o invenţie moldovenească care nu există nicăieri în lume, afirmă Slusari.
Producţie agricolă din R. Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
14.09.2017

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, fost preşedinte al Asociaţiei Republicane a Producătorilor Agricoli ”Uniagroprotect”, Alexandr Slusari susţine că propunerea preşedintelui Igor Dodon de a majora TVA pentru agricultori până la 20 % ar fi una dintre cele mai nereuşite măsuri. Mai mult, iniţiativa ar fi o lovitură fatală pentru sectorul agrar din Republica Moldova. Marea majoritate a producătorilor agricoli, care activează legal, se menţin la linia de plutire tocmai datorită existenţei cotei reduse de TVA.

”Majorarea TVA duce inevitabil la creşterea poverii fiscale a fermierilor. În condiţiile existenţei cotei TVA de 8 % la agricultori, practic nu apare TVA spre plată la comercializarea producţiei agricole sau apar sume nesemnificative. Doar aşa producătorii agricoli rezistă în condiţiile preţurilor mici la producţia agricolă stabilite în Moldova, alese de către un grup îngust de intermediari”, comentează vicepreşedintele Platformei DA precizând că dacă TVA se va ridica la 20 %, atunci antreprenorii agricoli vor fi nevoiţi să achite sume semnificative pentru TVA la comercializarea producţiei agricole fără ca să aibă posibilitatea să-şi majoreze preţurile.

Fostul preşedinte al Asociaţiei Republicane a Producătorilor Agricoli ”Uniagroprotect” notează că restituirea TVA în 5 zile ar fi o invenţie moldovenească din timpurile Guvernelor Tarlev şi Greceanîi, preluată mai apoi de Guvernul Filat-2. Nicăieri în lume nu există asemenea schemă. ”În Ucraina, de exemplu, 17 ani a existat sistemul calculării TVA pentru agricultori, fără încasarea acestuia. A fost o sursă importantă pentru dezvoltarea sectorului agrar.”

Alexandr Slusari a ţinut să amintească, că în toamna anului 2009, după plecarea Guvernului Greceanîi, Igor Dodon ocupând funcţia de prim-viceprim-ministru, datoriile la restituirea TVA pentru agricultori constituiau circa 300 milioane lei MD, pe care fermierii le-au aşteptat peste un an de zile. La fel de defectuos a funcţionat mecanismul restituirii TVA producătorilor agricoli şi în perioada 2012-2013. ”Puteţi să vorbiţi cu sute de agricultori, care vor confirma că doar revenirea la TVA 8 % în 2014 a salvat agricultura de la catastrofa definitivă.”

Menţionăm că Igor Dodon a lansat miercuri un set de iniţiative de modificare a legislaţiei naţionale cu caracter social-economic care ar avea drept scop sporirea nivelului protecţiei sociale a moldovenilor, dar şi impulsionarea dezvoltării economice a ţării. Una dintre aceste iniţiative prevede restabilirea cotei standard a TVA pentru livrările producţiei agricole şi a celei zootehnice, cu restituirea integrală a plăţilor în termen de 5 zile care în opinia şefului statului, ar aduce avantaje evidente pentru sectorul agrar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor