Avocaţii cer din nou CSJ achitarea şi eliberarea lui Vlad Filat din detenţie

Repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunţarea deciziei instanţei europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la CEDO, afirmă avocatul fostului premier.
Vlad Filat în şedinţa de judecată (sputnik.md)
Ştefan Sârbu
14.09.2017

Casa de avocatură ”Popa şi Asociaţii” a anunţat joi că a depus la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) o cerere de recurs în anulare în dosarul fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat. Avocatul Igor Popa a solicitat instanţei casarea hotărârilor instanţelor naţionale, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat şi eliberat din detenţie.

Potrivit avocaţilor, recursul în anulare (o cale extraordinară de atac) a fost depus, deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanţei supreme de a remedia abuzurile şi încălcările care ar fi fost admise la judecarea lui Vlad Filat.

Potrivit cererii de recurs, Igor Popa a evidenţiat mai multe vicii fundamentale care ar fi dus la condamnarea ilegală a lui Vlad Filat. Avocatul a invocat lipsa publicităţii şedinţelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătoreşti etc.

”Considerăm că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunţarea deciziei instanţei europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, au adăugat avocaţii reiterând că în luna august, Vlad Filat a depus o cerere la CEDO în care fostul prim-ministru a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale.

Avocaţii au ţinut să precizeze că şi în anul 2015, fostul premier Vlad Filat a depus o plângere la CEDO care vizează încălcarea condiţiilor de detenţie din Penitenciarul 13, reţinerea şi arestarea ilegală.

Menţionăm că Vlad Filat a fost condamnat de către instanţele naţionale la 9 ani de închisoare, pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor