PAS a sesizat Curtea de Apel privind poliţa de asigurare medicală impusă diasporei. Reacţia lui Dodon
alte articole
Partidul Acţiune şi Solidaritate a contestat joi, 1 aprilie, la Curtea de Apel Chişinău unele prevederi din Dispoziţia Comisiei Situaţii Excepţionale din 31 martie a.c. (pct. 22, 23 şi pct. 4 subpct. 4.3. din Procedura de organizare a curselor aeriene de repatriere a cetăţenilor Republicii Moldova) care condiţionează dreptul diasporei de a reveni acasă prin achitarea primei de asigurare medicală.
Decizia Comisiei Situaţii Excepţionale de a interzice accesul în Republica Moldova a cetăţenilor care nu au plătit prima de asigurare medicală înainte de procurarea biletului de avion este neconstituţională şi ilegală, consideră membrii PAS.
„În această perioadă dificilă, când mii de conaţionali şi-au pierdut locurile de muncă în străinătate şi nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diasporă, autorităţile, în loc să găsească soluţiile optime pentru a-i proteja şi a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranţă acasă, le îngrădesc dreptul constituţional de a reveni acasă.
Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să contribuie la fondul de asigurare medicală prin achitarea primei de asigurare medicală, însă plata acesteia nu poate fi impusă ca precondiţie pentru a reveni în ţară”, se arată într-un comunicat PAS.
Potrivit acestora, prevederile contestate contravin art.16 alin.(2) din Constituţie (dreptul cetăţeanului Republicii Moldova de a reveni acasă), art.27 alin.(2) din Legea Supremă (principiul egalităţii şi nediscriminării), Legii nr.212/2004 şi Hotărârii Parlamentului nr. 55/2020 (arogarea de competenţe care le depăşesc pe cele conferite prin actul Parlamentului prin care s-a instituit starea de urgenţă), precum şi art. 22 alin.(1) şi art.23 alin.(1) din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală nr.1593/2002.
În acest context, după şedinţa Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul Wuhan, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a solicitat politicienilor să retragă cererea pe care au adresat-o în judecată împotriva Guvernului. „Vreau ca aceşti politicieni să manifeste solidaritate cu toţi cetăţenii Republicii Moldova”.
Pentru cei care nu vor să contribuie prin achitarea poliţei de asigurare medicală la consolidarea sistemului medical, Dodon a ţinut să specifice că costul unei zilei în staţionar este de 2255 lei pe zi pentru un pacient – întreţinere, test, ambulanţa, astfel că pentru 14 zile statul are cheltuieli de 32 mii de lei pentru fiecare persoană. Pentru pacienţii gravi, plasaţi în terapie intensivă, şeful statului a menţionat că pentru o zi de spitalizare se cheltuie 5300 lei pentru o persoană, ceea ce înseamnă, pe o perioadă de 14 zile, 78 mii lei pentru o persoană.
Pe de altă parte, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, scrie pe pagina sa de Facebook, că „Guvernul nu le permite celor din diasporă să urce în avion dacă nu au poliţă procurată. Ei sunt cei care trimit peste un miliard de euro anual acasă. Argumentul lui Dodon - toţi trebuie să plătească. Eu înţeleg că aceeaşi filosofie se va extinde şi asupra celor din Transnistria? Răspunsul e nu şi nu. Cred că ambele categorii sunt în nevoie de ajutor şi acum e momentul să le arăţi că au patrie. Cred că trebuie să oferim ajutorul tuturor în baza principiului primul venit-primul servit. Nu-s bani? Uite pe asta n-o cred”.