Virusul Wuhan în Moldova ridică numărul total al cazurilor de infectare la 423 şi ia viaţa a 5 persoane
alte articole
Încă 70 de persoane infectate cu virusul Wuhan în Republica Moldova ridică miercuri, 1 aprilie, numărul total al persoanelor infectate la 423. Potrivit unor specialişti în domeniul medical, numărul real al persoanelor infectate cu virusul Wuhan în Moldova ar fi cu mult mai mare, însă acest număr devine greu de identificat întrucât numărul testelor zilnice care se fac este foarte mic.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, pe parcursul zilei de miercuri au fost procesate 329 de probe, însă până în prezent numărul de probe procesate era puţin peste 200.
Dumbrăveanu a precizat că din cele 70 de cazuri confirmate oficial, 2 cazuri sunt de import, un caz din Marea Britanie şi unul din Federaţia Rusă, iar 68 de cazuri sunt cu transmitere locală din Chişinău 33, Ştefan Vodă 10, regiunea transnistreană 6, Soroca 4, Sângerei, Cahul, Hânceşti câte 3, Anenii Noi, Bălţi, Briceni, Făleşti, Ialoveni, Orhei, câte un caz.
„Astăzi avem un caz de deces în regiunea din stânga Nistrului”, a anunţat ministrul Sănătăţii, acesta fiind al doilea deces înregistrat în regiunea transnistreană. Astfel numărul total al deceselor pe ţară se ridică la 5 persoane.
Menţionăm că peste 50 de pacienţi şi medici din secţia de pneumologie a spitalului clinic de la Tiraspol sunt suspecţi de a fi contractat virusul Wuhan, după ce un pacient internat în secţie a fost confirmat pozitiv. Astfel, întreaga secţie a fost transferată la spitalul de boli infecţioase din Slobozia, iar analizele pacienţilor au fost trimise la Chişinău pentru diagnosticare.
Totodată, menţionăm că prim-ministrul Ion Chicu a precizat că pe parcursul zilei de astăzi a fost instituită stare de carantină în municipiul Soroca, oraşul Ştefan Vodă şi satul Carahasani, întrucât continuă să apară noi cazuri în aceste localităţi, iar instituirea acestui regim este absolut normală.
„A fost aprobat şi un mecanism de repatriere a cetăţenilor noştri de peste hotare prin intermediul rutelor charter. Ministerul Afacerilor Externe va fi instituţia principală a statului care se va preocupa de acest mecanism. Toate solicitările cetăţenilor noştri vor fi colectate prin intermediul Ambasadelor/Consulatelor. Se vor forma aceste liste reieşind din criterii astfel încât cetăţenii cei mai vulnerabili să fie primii care vor fi repatriaţi. Acest mecanism va funcţiona deja de săptămâna viitoare”, a declarat Chicu.
Premierul a mai specificat: „Este clar că noi suntem încă în creştere în ceea ce priveşte răspândirea acestei epidemii. După cum am remarcat şi cu alte ocazii, ne aşteptăm la un vârf al cazurilor undeva la 10-15 aprilie. În dependenţă de aceasta va trebui să vedem cum acţionăm mai departe. Regimul stabilit de restricţii până acum rămâne în vigoare, trebuie respectat totalmente”.
În contextul în care numărul persoanelor care au revenit de la o mânăstire din Ucraina continuă să crească, precum şi numărul preoţilor infectaţi cu virusul comunist, prim-ministrul a subliniat că deţine informaţii de la poliţişti, potrivit cărora pe parcursul săptămânii curente unii preoţi continuă să ţină slujbe religioase.
„Din păcate avem deja mai mulţi preoţi care sunt contaminaţi. În cazul unui preot din Chişinău care are mai mulţi copii, au fost contaminaţi şi unii dintre copii. De aceea, eu încă odată fac apel către toţi să ne rugăm de acasă, izolat, fără a pune în pericol viaţa şi sănătate cetăţenilor”.