Dionis Cenuşă: Judecători implicaţi în invalidarea alegerilor din Chişinău să fie mustraţi public
alte articole
După invalidarea alegerilor din municipiul Chişinău de către Curtea Supremă de Justiţie, politologul Dionis Cenuşă sugerează opoziţiei să îi facă ”renumiţi” pe judecatorii implicaţi, iar datele să conţină tot, de la declaraţii până la poze publice în anturajul celor de la democraţi, al lui Plahotniuc sau a subalternilor lor. Lista să fie făcută publică şi învăţată pe de rost, iar judecători mustraţi public pentru a dovedi că decizia acestora a fost politizată de la bun început.
Analistul politic menţionează că opoziţia ar avea nevoie de un plan pe termen lung, până la alegeri şi după. ”Era deja demult timpul ca opoziţia să înveţe să anticipeze în loc doar să reacţioneze. Ajutorul mass-media şi a societăţii civile este necesară, dar acestea trebuie să devină actori care să sporească încrederea şi transparenţa opozitiei (atenţie - societatea civilă nu se transformă într-o unitate politică şi nici media nu devine părtinitoare).
Dionis Cenuşă notează că democraţia din R. Moldova încă nu a murit şi e prea devreme pentru a-i face prohodul. Este necesară o comunicare convingătoare în Chişinău şi în teritoriu, deoarece va începe un nou razboi informaţional, unde democraţii şi socialiştii vor dori să manipuleze opinia publică (opoziţia nu îşi poate permite luxul să intre în competiţie cu regim pentru titlul cine manipulează mai bine). Opoziţia trebuie să devină cu orice preţ cea mai credibilă forţă polítică, pentru că e vorba de alegerile parlamentare în primul rând.
”Fără de tineret protestele nu vor dura, deci trebuie să înceapă lucrul care nu prea a fost desfăşurat până acum - lucrul adevărat cu tineretul prin informare inovativă, digitală şi emoţională pentru a-i motiva să se alăture protestelor pentru convingeri. Învinuirea tineretului pentru absenteism va duce la eşec”, a adăugat expertul într-o postare pe pagina sa de Faceboo, precizând că trebuie pus accentul pe comunicarea externă, deoarece diaspora este implicată în procesele politice de acasă, dar nu toată şi sporadic. ”Resursele diasporei nu sunt valorificate nici pe departe.”