Deputat: ”Justiţia moldovenească a înnebunit!”. Curtea Supremă de Justiţie a menţinut invalidarea alegerilor din Chişinău

Guvernarea RM a decis să meargă pe scenariul negativ şi practic a încurajat invalidarea alegerilor. Astfel, opoziţia nu are altă opţiune decât să continue protestele, afirmă politologul Dionis Cenuşă.
Protest în faţa primăriei Chişinău după invalidarea alegerilor de către instanţele de judecată
Protest în faţa primăriei Chişinău după invalidarea alegerilor de către instanţele de judecată (facebook.com/maia sandu)

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) din Republica Moldova a respins luni contestaţia primarului ales Andrei Năstase împotriva deciziei Curţii de Apel de menţinere a deciziei primei instanţe prin care au fost invalidate alegerile în municipiul Chişinău.

Potrivit deciziei CSJ, magistraţii şi-au motivat soluţia argumentând că „instanţa de apel şi prima instanţă au examinat cauza sub toate aspectele, cu respectarea normelor de drept material, procedural şi au apreciat corect probele administrate, hotărârile acestora fiind legale”.

”Argumentele invocate de către Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” şi candidatul electoral Andrei Năstase, reprezentaţi de avocatul Dumitru Pavel, de către Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din R.Moldova”, reprezentat de Nicolae Fomov, şi de către Consiliul Electoral al Circumscripţiei Electorale municipale Chişinău nr. 1 în cererile de recurs se referă la fapte care au fost deja constatate de către instanţele inferioare şi cu privire la care completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie nu se poate pronunţa, acesta efectuând doar o analiză în drept”, se mai arată în decizia CSJ.

Expertul de la Centrul de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea a declarat că nu a văzut motive convingătoare în decizia CSJ. Mai mult, judecătorii nu au dorit să organizeze nici şedinţă publică la care să asculte părţile. ”Aşa sporim încrederea în justiţie.”

Analistul politic Dionis Cenuşă constată că guvernarea de la Chişinău a decis să meargă pe scenariul negativ şi practic a încurajat invalidarea alegerilor. Astfel, opoziţia nu are altă opţiune decât să continue protestele şi să diversifice acţiunile de presiune publică asupra guvernării.

”Nimeni nu va lupta pentru democraţia din Moldova mai mult decât propriii săi cetăţeni. Atenţiei a fost practic impus votul mixt, acum sunt invalidate alegeri exercitate în condiţii democratice, ce urmează? Primul răspuns care îmi vine este - falsificarea alegerilor parlamentare”, a adăugat Cenuşă.

Deputata PLDM, Maria Ciobanu a ţinut să sublinieze în context că o minte sănătoasă nu-i poate face intenţionat rău unui popor. ”Justiţia moldovenească a înnebunit!. Toţi la casa de nebuni!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe