ONG-uri de media din RM: Condamnăm restricţionarea accesului unei jurnaliste în spatele clădirii CSJ

O jurnalistă a încercat să afle de ce pe teritoriul CSJ erau concentrate forţe poliţieneşti suplimentare, însă a fost oprită de câteva persoane cu cagule pe faţă, care i-au interzis accesul în curte.
Poliţişti în curtea interioară a CSJ, 25 iunie 2018
Poliţişti în curtea interioară a CSJ, 25 iunie 2018 (facebook.com/viorica tataru)

Organizaţiile neguvernamentale de media din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea şi condamnă îngrădirea pe 25 iunie a accesului unei jurnaliste în curtea interioară a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) şi solicită Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să ia măsurile de rigoare faţă de persoanele care au restricţionat accesul acesteia într-o instituţie publică, împiedicând-o astfel să-şi exercite nestingherit meseria.

ONG-urile semnatare a unei declaraţii reamintesc că legislaţia mass-media garantează reprezentanţilor presei dreptul să participe la evenimente şi manifestaţii publice, să obţină şi să difuzeze informaţii, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze şi să fotografieze. ”Articolul 180 prim din Codul penal al R. Moldova stipulează că împiedicarea în mod intenţionat a activităţii mass-media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală.”

Potrivit unui material video apărut pe site-ul zdg.md, jurnalista Viorica Tătaru a încercat să afle din ce cauză în curtea instituţiei erau concentrate forţe poliţieneşti suplimentare, în timp ce în faţa sediului CSJ, unde avea loc protestul cetăţenilor care cereau validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, deja se aflau zeci de poliţişti.

Tentativa jurnalistei de a afla cauza dislocării acestora la faţa locului a fost oprită de câteva persoane cu cagule pe faţă, care i-au interzis accesul în curte. Jurnalistei i s-a spus că există ordin de la administraţie să nu permită nimănui să treacă în spatele clădirii, pe motiv că spaţiul aparţine unei instituţii de stat.

În concluzie, ONG-urile de media au considerat necesar să ceară angajaţilor MAI să manifeste corectitudine în relaţiile cu jurnaliştii, pentru a contribui la o mai bună informare a cetăţenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe